festival_vina

Uz tradiciju i običaje naših predaka
SRPSKI FESTIVAL VINA I RAKIJE

U petak i subotu, odnosno 30. i 31. oktobra u hotelu „Crown plaza“ u Beogradu možete da, uz besplatan ulaz, degustirate domaća vina i rakije, i u njima uživate. Ali ne samo to. O čemu je reč?

Reč je o Festivalu vina i rakije Srbije, tradicionalnoj manifestaciji koja se održava četvrti put. Tokom oba dana, u periodu od 15 do 23 časa, posetiocima će biti predstavljena vina i rakije proizvođača iz Srbije. Biće saopšteni i rezultati takmičenja za najbolja vina Srbije, na koje su prijavljena 82 vinska uzorka iz 28 vinarija, dodeljeni po pehar, šampionska titula, za crveno i belo vino. Po oceni stručnjaka medjunarodne komisije, 8 uzoraka vina dobilo je dobilo zlatnu medalju, 22 srebrnu i 30 uzoraka bronzanu.
Ako posetite festival, imaćete prilike da probate proizvode kako poznatih tako i mladih vinarija, onih koji rade tek koju godinu, vama nepoznatim. Da se upoznate sa srpskim proizvodima kojih još uvek ili nema na tržištu ili se do njih teško dolazi, onima koji nemaju mogućnosti da se predstave širem tržištu, nemaju razvijenu distributivnu mrežu ni poznati brend, što ne znači da ne poseduju i kvalitet.

KZN Festival vina i rakije 27 10 2015 (11)
Predstavnica portala sa vitezom vina Srbije, Mišom Ćirićem i Veliborom Pešićem, predsednikom UO Srpskog vina

Kako je rečeno i na konferenciji za novinare, ovo je način da se promovišu domaća vina i brane od uvoza i konzumacije stranih. Zašto nam je a priori strano bolje od domaćeg? Ovo je prilika da se, kada je reč o vinu, razuverimo, a time pomognemo i domaćim, posebno manjim proizvodjačima, našoj privredi, tržištu a time i nama samima. Gospodin Velibor Pešić iz organizacije „Srpsko vino“ rekao nam je podatak koji šokira: u Srbiji se tokom jedne godine „popije“ više od 20 miliona evra uvoznih vina, prvenstveno iz Makedonije i Crne Gore! Kada bi ljubitelji vina više konzumirali ono proizvedeno u našoj zemlji, dakle davali novac za naše proizvod, bilo bi to korisno za sve nas.
Srpska vina i rakije (vina će biti znatno zastupljenija) na festivalu se predstavljaju i strancima, kako gostima Beograda tako i onima koji ovde borave u ime raznih kompanija i institucija, a preko njih više otvaraju vrata stranih tržišta našim proizvodima.

A šta vi, lično, da očekujete? Poznato je da je vino bilo tema i inspiracija mnogim pesnicima i muzičkim stvaraocima. Vino je blagorodno u ublažavanju stresa. Umereno konzumiranje briše nakupljene negativnosti. Kada se spoji sa poezijom, kao što je to pred novinarima učinio Vitez vina Srbije, gospodin Miša Ćirić, i kao što će dobroj atmosferi doprineti svojim pevanjem gospodin Čeda Marković, uz degustaciju na Festivalu vina i rakija Srbije moći ćete da se opustite i osetite lepote Srbije, uz tradiciju i običaje naših predaka.