Uzbudljiva priča o putu Svete porodice TAJNA TROJICE MUDRACA Dragan i Stefan Damjanović

Uzbudljiva priča o putu Svete porodice
TAJNA TROJICE MUDRACA
Dragan i Stefan Damjanović

tajna_trojice_mudracaSlučajno sam videla njihovo gostovanje na jednoj od televizija. Zapravo, ništa nije slučajno jer mi je baš bila potrebna jedna takva priča, knjiga kao što je njihova. Za nju se na žalost ne zna onoliko koliko zaslužuje. A reč je o knjizi izuzetnog sadržaja i istraživačkog rada koji joj je prethodio, fenomenalnim do sada neviđenim fotografijama, i sve to uz cenu dva prosečna mesečnika kod nas.

Knjiga je namenjena svima, i verujućim i onima koji nisu vernici, onima koji jesu i koji nisu čitali Bibliju, ljudima koji vole i poznaju istoriju i drugima kojima to nije bliska tema. Možete je shvatiti kao dragoceni dokument ili kao roman.

Autori su Stefan Damjanović, bogoslov Srpske pravoslavne crkve, i njegov otac, Dragan Damjanović, autor brojnih knjiga, tekstova, feljtona, između ostalog i član Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika. Njihova namera je bila da prođu Palestinom i Egiptom, tačnije putem kojim je, u periodu od četiri godine, prema podacima koje su imali, prolazila Sveta porodica, odnosno Isus Hristos od rođenja sa svojom majkom Marijom i Josifom. Šturo zvuči kada se ukratko prepričava, ali je važno da znate da je prvi deo knjige, koji opisuje put Svete porodice, dug hiljadu 700 kilometara živopisno opisan, sa svim potrebnim detaljima važnim da biste znali šta se, kada, kako i zašto dešavalo. Sve to istovremeno bez nametanja potrebe da u Hrista i verujete.

Drugi deo knjige opisuje put dvojice autora 2011. godine u Egipat, njihovu nameru da posete mesta na kojima je Sveta porodica boravila, i prema podacima, ostavljala dokaze o tome. Uz zanimljive fotografije, crno-bele i kolor, kao što su na primer fotografije mesta gde je Isus rođen, njegovog stopala kada je sa devet meseci prohodao, dlana kada je zaustavio pad stene na naselje, izvora iz kojih je tekla voda, posude u kojoj se kupao, stabala koja su nicala i pravila im hlad a koja rastu provereno dve hiljade godina. Obilazeći ta mesta, otac i sin saznaju nove podatke i tako i dobijaju potvrde o tačnosti onih koje su imali, što od žitelja tih naselja, što obilazeći manastire i crkve. I svako od tih mesta, zavisno od toga kako su se prema Svetoj porodici poneli meštani, koliko su boravili i sa čime se sretali, ima nešto posebno, usud ili nagradu. I materijalnu potvrdu da su tu boravili Isus i njegova porodica. Kao što, na primer, u Matareji, u kojoj Svetoj porodici ne dadoše hleba, evo već 20 vekova ne uspevaju u kuhinjama da ga naprave.

Ako ste putovali u Egipat, i pri tom obilazili neka od tih mesta, i sami ste se uverili u njihovu specifičnost. Mirisi i osećaj posebnog mira, taj vazduh, taj, kako sam ja osećala, trenutak u kojem vreme staje, je jedina dimenzija koje nema u knjizi. Sve ostalo ćete naći na njenim stranicama. To se mora doživeti, a do tada, uživajte u „Tajni trojice mudraca“, u neobičnim i neverovatnim zapisima, do putovanja Stefana i Dragana Damjanovića, slabo poznatim i stručnima i vernicima i celoj javnosti na planeti.

Zabeležila: Željka Zebić