cvetne_esencije_glavna

Cvetne esencije
POVRATITE BALANS U SVOJ ŽIVOT

Posledice stresa se kod svakog čoveka obično prvo vide na onom nivou koji je najranjiviji, kaže Ružica Bogićević, praktičar Kalifornijskih cvetnih esencija. Disbalans u nama nastaje kada smo pod uticajem negativnih okolnosti u okruženju, a ne umemo da im se prilagodimo

Floriterapija je prirodna procedura koja ima za cilj da uspostavi harmoniju između tela, emocija i psihe osobe. To je holistički način lečenja, i deluje na sva tri nivoa – mentalnom, fizičkom i duhovnom. Floriterapija je terapija esencijama koje se dobijaju od latica cveća, specijalno izabranog i obrađenog. Njihovo dejstvo je empirijski dokazano, a deluje i kod pacijenata koji nisu svesni da uzimaju lek. Osnovni princip floriterapije se zasniva na holističkom principu da ljudsko biće treba lečiti kao složenu celinu, i da je potrebno ukloniti uzrok problema. Iako cvetne esencije možemo da koristimo i u eliminaciji fizičkih tegoba, one su prvenstveno namenjene eliminaciji psiholoških i emotivnih simptoma u koji spada i stres.

Cvetne esencije nam pomažu da povratimo unutrašnji mir i stabilnost
Cvetne esencije nam pomažu da povratimo unutrašnji mir i stabilnost

Suština je u samotransformaciji

Cvetne esencije, kao i sve ostale energetske metode lečenja koje rade na samotransformaciji, upućuju nas na to da uvidimo i pratimo sopstvene potrebe. Sa samom svešću o tome šta je zaista stresno i kroz razgovor sa floriterapeutom prave se prioriteti i određuje se kombinacija za miks cvetnih esencija. Posle nekog vremena, koje je za svaku osobu različito, dolazi do ublažavanja neprijatnog osećaja. Promenom našeg osećaja, i percepcije događaja u okruženju uglavnom se dešava da ono što nam je stresno počinje ređe da se događa. Cvetne esencije nam pomažu da povratimo unutrašnji mir, stabilnost, da budemo strpljiviji, vratimo smisao za humor i postanemo opušteniji. Pomažu nam da gledamo svet kroz lepšu prizmu, pre nego što nas telo opomene da nismo dobri prema sebi.

Svaka kombinacija je individualna

Postoje univerzalne kombinacije esencija koje su napravljene kada nam je poznat uzrok stresa, tj. segmet života koji je „na udaru“. Na primer, drugačija kombinacija je potrebna za osobu koja je pod stresom zbog preopterećenosti obavezama, a drugačija ako je stres prouzrokovan gubitkom drage osobe, razvodom… Uvek je bolje da se kombinacija esencija odredi kroz razgovor sa floriterapeutom iz prostog razloga što se onda uzimaju u obzir individualne fizičke manifestacije, vreme trajanja stresne situacije, moguća rešenja, i ono što je osobi najteže da podnosi. Razgovor sa terapeutom koji je kompetentan da sasluša iz perspektive čoveka koji je tu da pomogne da se osećaji definišu i ublaže, pa onda eliminišu, uglavnom bude blagotvoran i donosi olakšanje.
Kada je potrebno da se preventivno smanje uticaji stresa na neku osobu, najbolje su esencije za podizanje samopouzdanja, esencije za revitalizaciju i podmlađivanje organizma – prvenstveno esencija Self heal. Ona je tu da podstakne sposobnost osobe da se poveže sa telesnim i mentalnim samoizlečujućim silama i tendencijama. Rezultat su životni izbori koji vode do celovitosti i dobrobiti.

Pink yarrow se preporučuje osobama koje stres osećaju u stomaku
Pink yarrow se preporučuje osobama koje stres osećaju u stomaku

11 top cvetnih pomoćnika

Cvetne esencije koje se koriste u antistres terapiji zavise od izvora stresa, ali i od mnogih drugih faktora. Svaka od njih namenjena je specifičnom problemu, reakciji osobe na stres, kao i njenom mentalnom sklopu.

 • Rescue remedy – Namenjen za situacije akutnog šoka i stresa, za krizne situacije koje su u toku ili neposredno posle krize dok se još manifestuju posledice.
 • Aloe vera – Za radoholičare čiji je nagon ka postignuću toliko intenzivan da zanemaruju svoje emocionalne i fizičke potrebe, često žrtvujući odmor, ishranu i socijalne kontakte, da bi na uštrb toga ostvarili svoje ciljeve. Pomaže nam da harmoničnije integrišemo emocije i telo.
 • Cherry plum – Za one koji se plaše da će intenzivan stres dovesti do nervnog sloma i gubitka kontrole nad sopstvenim postupcima.
 • Impatiens – Za nestrpljive, nervozne, nezadovoljne i ljute, koji hoće sve i odmah.
 • Javor – Za podizanje tela i duha kada je osoba pod stresom.
 • Lavander – Opušta tenziju u glavi, vratu i ramenima. Za osetljive nerve i nesanicu kod osobe koje sadašnji trenutak doživljavaju previše intenzivno.
 • Pink yarrow – Za one koji poput sunđera upijaju negativnost iz okruženja, zbog čega se lično osećaju izmoreno. Za osobe koje stres osećaju u stomaku.
 • Rose marry – Za one koji postaju hladni i otuđeni u napetim situacijama sa tendencijom da im misli lete. Za osobe kojima se stres manifestuje kao osećaj hladnoće u ekstremitetima.
 • Yarrow environmental solution – Za one koji pokazuju alergijske reakcije na okolinu – stres organizma nakon dugog rada na računaru, ozračenost niskog intenziteta ili negativnog dejstva elektromagnetnih polja.
 • Quince – Za žene koje moraju da balansiraju snagu i nežnost, koje moraju da budu snažne u „spoljnom“ svetu, a prijemčive i nežne kod kuće. Oscilovanje između preterane strogosti i preterane popustljivosti što je čest slučaj kod samohranih zaposlenih majki.
 • Bleeding heart – Za osobe koje žive u partnerskom odnosu koji se zasniva na strahu, posesivnosti ili potrebi, gde osećanje stresa potiče kao posledica odnosa u kom međuzavisnost onemogućava pravo na slobodu. Pomaže kod osećanja stresa zbog raskida ljubavne veze i bola koji onemogućava normalno funkcionisanje u svakodnevnci.
Tekst: Aleksandra Miljković