uspesna

O gubitnicima i dobitnicima
ZAŠTO UVEK USPEVAJU NAJGORI

Odlično zarađuju, radeći neki moderan i ne naporan posao, zgodni su, uvek tip-top, okruženi porodicom i nekim baš onako zanimljivim ljudima. Ali, znate vi takve! Neprijatni su, proračunati, za neke ćete reći i glupi i… da ne nabrajamo šta sve. Pa zašto uvek najgori postižu najviše uspeha u životu?

1. Ako nekoga znaš razmisli da li ga i poznaješ. To što ste nekada možda išli u istu školu, živite u istom kraju ili radite blizu, ne čini vas bliskim, pa nema ni načina da tu osobu i zaista poznajete. Moguće je da ta osoba uopšte nema loše namere ako prođe pored vas i ne javi vam se, možda vas jednostavno nije videla zaneta mislima. I ako vam se javi ali ne pokazuje nameru da nastavi razgovor, to ne znači da je uobražena, arogantna. Ima ljudi koji ne rasplinjuju svoju energiju svuda oko sebe, već samo na ono što im je zaista bitno. U odnosu dvoje ljudi, ne moraju oboje na isti način videti ono što im je zajedničko. To što ste recimo išli u školu nije ni vaš ni izbor te osobe, već sticaj okolnosti. U nekoj tački u životu ste se sreli, zatim je svako krenuo svojim putem. Ako vi želite da se ponovo nađe tačka zajedništva, druga osoba ima apsolutno pravo da to ne želi.

2. Uspeh je vrlo relativan pojam. Razlozi zbog kojih nekoga smatramo uspešnim mogu za tu osobu biti samo usputne dobre posledice puta ka jednom jedinom cilju. Nezgodno je kad želimo da budemo kao drugi, kada naše želje projektujemo u skladu s onim što vidimo na i oko te osobe. Možda ona nije zadovoljna ili je inferiorna prema tim stvarima, možda je i nerviraju. Da li mislite da su sve filmske zvezde srećne kad ne mogu u javnosti da sede i na miru piju kafu sa drugaricama, u trenerkama i opuštene kose? Svaki uspeh ima svoju cenu. Neki je plaćaju povlačenjem u sebe, postavljanjem zida između spoljnjeg i unutrašnjeg sveta. Osim ako ne virite kroz nečije prozore, ne znate koliko taj svet jeste savršen a koliko ga vi takvim vidite.

sl1_pokret
Uspešni, po mišljenju mnogih, deluju hladno i nezainteresovano

3. Put do cilja i uspeha je dug, pun prepreka i zamki, dugotrajan i naporan. Disciplina je jedna od najvažnijih stvari. Da biste nešto postigli, nije dovoljno da zažmurite i poželite, uz pokoju afirmaciju, seminar ili knjigu iz moderne psihologije. Morate tome i da se posvetite. Uspešni, po mišljenju onih koji to nisu, deluju strogo, hladno, nezainteresovano, lažno ljubazno, uobraženo… Lažna ljubaznost može biti posledica poslednjeg atoma snage da se nekome posvete posle radnog dana koji je počeo u 4-5 ujutru, posle 20 sati trčanja od jedne ka drugoj obavezi. Ako želiš nečemu da se posvetiš, prazan hod mora biti što manji, mora se imati i poštovati plan, raditi do granica izdržljivosti, slagati kockice u životu. I ako sretnete na ulici uspešnu osobu i pitate kako je a ona kratko odgovori da je dobro, pa okrene glavu, razmislite koliko je posvećena svojim obavezama, koliko je u mislima negde drugde ali je ipak svoj dan makar na sekund posvetila – vama.

Pages: 1 2