Psihijatar Nensi Molitor VAŠE TELO ŠALJE FIZIČKE SIGNALE ZA POMOĆ

Psihijatar Nensi Molitor
VAŠE TELO ŠALJE FIZIČKE SIGNALE ZA POMOĆ

Znaci koje nam šalje naše telo često su upozorenje da sa našom psihom ili emocijama nije sve kako treba. Psihijatar Nensi Molitor navodi da je odavno poznato da su psiha i telo neodvojivo povezani zbog čega je važno da pratimo fizičke signale koje nam naš organizam šalje

Fizički simptomi nisu uvek sasvim jasni i često ne možemo da ih povežemo sa stvarnim uzrokom. Kako bismo uspeli to da uradimo, posebno kada je reč o stresu koji je često prikriven i ne manifestuje se na način koji nam izgleda logično, neophodno je da dobro poznajemo reakcije svog tela i pratimo ono što nam poručuje.
Negativna emotivna stanja, naime, upozoravaju telo da proizvodi hormon stresa kortizol, koji ako se neprestano proizvodi, dovodi do pada imuniteta i utiče na gastrointestinalni, nervni i mišićnoskeletni sistem, objašnjava profesorka psihijatrije Nensi Molitor (Nancy Molitor). S druge strane, ako se fizički ne osećamo dobro pojačava se i naše nezadovoljstvo, pa se tako vrtimo u krugu. Zbog toga je važno da što pre prepoznamo signale našeg fizičkog tela kako bismo sprečili da se nađemo u još ozbiljnijem psihičkom stanju kao što je depresija, srčane bolesti, ali i gojaznost.
Evo nekih simtoma koji mogu da budu jasni znaci koji ukazuju na to da ste pod stesom.

Bole me leđa

Naše telo prepoznaje stres kao neprijatelja koji ugrožava njegovu ravnotežu I počinje da pojačava lučenje hormona. To će prouzrokovati povećanje krvnog  pritiska i ubrzano lupanje srca, kao i naprezanje mišića. Takva telesna reakcija bi nam u nekim drugim slučajevima pomogla ali će u slučaju stresa u našem telu ona prouzrokovati pojavu bola. Bol u leđima će biti posebno izražen kod osoba čiji posao zahteva da mnogo sede.
Savet: Idealan način za opuštanje mišića, ali i za borbu protiv stresa je šetnja. Međutim, ako niste u mogućnosti da redovno šetate, istezanje može takođe da bude dobro rešenje. Kada ste na poslu ustanite na svaki sat (najmanje) i dobro se protegnite. Najbolji lek za veliki broj oboljenja, pa i za oslobađanje od stresa, je pokret odnosno kretanje.

Muči me stomak

Svaki mentalni stres može da napravi potpunu pometnju u gastrointestinalnom traktu. Lekovi često ne mogu da pomognu kada imamo zatvor, dijareju, mučninu i povraćanje jer je to često reakcija na stres a ne na fizički uzrok.
Savet: Probajte da vežbate. Fizička aktivnost dovodi do povećanja nivoa endorfina koji je važan hormon u borbi protiv stresa. Možda će upravo vežbe otkloniti fizičke simptome koje osećate zbog svog psihičkog stanja.

Kada vam zaigra kapak, pokušajte da se zatvorenih očiju opustite

Kada vam zaigra kapak, pokušajte da se zatvorenih očiju opustite

Igra mi kapak

Igranje kapka je veoma neprijatna manifestacija našeg tela a stručnjaci se slažu da stres može da bude jedan od najčešćih uzroka.
Savet: Kada vam zaigra kapak, pokušajte da se zatvorenih očiju opustite i dišete duboko. Udahnite polagano (4 sekundi), zatim zadržite dah 7 sekundi, a zatim izdišite 8 sekundi. Držite vrh prsta na kapku i ponovite ovo četiri puta.

Opada mi kosa

Opadanje kose je jedan od simptoma koji se javlja kada ste pod jakim stresom. Na primer, tri do šest meseci nakon velikog stresa, kao što je na primer razvod ili otkaz, dolazi do pojačanog opadanja kose. Stručnjaci upozoravaju da visok nivo muških polnih hormona – androgena, koji se pojačano luče tokom stesa, mogu da prouzrokuju privremeno opadanje kose.
Savet: Jedete hranu koja podstiče ćelijski rast i oporavak (hrana bogata vitaminom A – šargarepa, vitaminom B – jaja, meso, zeleno povrće, i vitaminom C – limun, pomorandže…).

Koža mi je puna bubuljica

I koža je izuzetno osetljiva na pojačan nivo hormona androgena, pa se javljaju bubuljice i akne više nego što je uobičajeno.
Savet: Nikako ne pokušavajte da sami cedite bubuljice, već se obratite  dermatologu. Izbegavajte korišćenje jakih krema i pudera koji ne dozvoljavaju koži da diše.

Priredila: Manja Perić Mitić