Naslovna / Otvoreni um / Alternativni izbori / Emocije i uverenja su pozadina simptoma
META-ZDRAVLJE
Emocije i uverenja su pozadina simptoma META-ZDRAVLJE

Emocije i uverenja su pozadina simptoma
META-ZDRAVLJE

Mnogi smatraju da su zdravi ako nemaju simptome bolesti, a zdravlje je mnogo više od toga. Zdravlje podrazumeva bezbroj faktora i retko ko od nas ih ima sve u balansu. Ali, bitno je biti svestan gde je disbalans i težiti korekciji

Mesto u telu gde se manifestuje problem je obično mesto koje predstavlja najslabiju kariku u lancu pokrenuto stresom, odnosno nekim emocionalnim doživljajem. Nekada su ti pokretači gotovo beznačajnog intenziteta jer samo predstavljaju poslednju kap u čaši, a nekada su veći traumatski doživljaji.
Da li ste se ikada pitali kada ste bolesni – zašto ja i zašto sada? Ako jeste, da li ste dobili zadovoljavajući odgovor? Od naših uverenja zavisi kako ćemo protumačiti simptome i šta ćemo posle toga preduzeti vezano za njih.

Pozadina simptoma. META-Zdravlje  se fokusira na telesno-mentalno-društveno zdravlje i svesnost o telesnoj inteligenciji. Naše telo je visoko inteligentno i nije dizajnirano da samo sebe uništava. Stoga, kada se bolest pojavi, za to postoje vrlo određeni razlozi. Biti META-Zdrav znači da smo svesni naših organa, naših okidača stresa, emocija i uverenja koja utiču na naše simptome tj. nalaze se u pozadini simptoma. Istovremeno biti META-Zdrav znači da preduzimamo svesne aktivnosti za samoisceljenje i lični rast i razvoj.
meta_zdravlje_sema
Danas za većinu zdravstvenih problema i simptoma još ne postoji objašnjenje uzroka. Na koji način onda možemo zaista pomoći organizmu da reši problem?
Uklanjanje simptoma je samo jedan nivo pomoći koji je ponekad veoma bitan, ali rešavanje uzroka problema je jednako bitno, a na taj deo se mnogo manje obraća pažnja.

Ne krivite mikrobe. Veoma često čujemo da je recimo uzrok bolesti vezan za mikroorganizme, a ne shvatamo da je njihovo prisustvo neophodno našem organizmu. Ima razloga zašto kada neko uđe bolestan od infektivne bolesti u prostoriju, neka osoba bude zaražena, a ostale ne. Mikroorganizmi su svuda oko nas i postoje vrlo specifični uslovi kada smo podložni određenim infekcijama, stoga ne treba kriviti mikroorganizme nego jačati svoju otpornost na svim nivoima našeg bića. Razmislite o svojim uverenjima vezanim za mikrobe. Koliko samo ima straha kod mnogih vezanih za bakterije i viruse koji su razultat neažuriranih uverenja? Ovakva uverenja sigurno neće doprineti jačanju otporsnosti našeg organizma.

Ne krivite druge. Često čujemo izjave pojedinaca koji krive druge zbog bolesti. Važno je preuzeti odgovornost i znati da ne treba da budemo ničija žrtva, jer sve što doživljavamo je samo naše. Danas postoje načini na koje možemo rešiti svoje emocionalne doživljaje. Moj omiljeni način je EFT tj. Tehnika Emocionalne Slobode zbog svoje efikasnosti u rukama znalca a i njegove mogućnosti da se do određenog stepena uspešno primenjuje na nivou samopomoći.

Ne krivite stres. U današnje vreme često čujemo o negativnom dejstvu stresa ali još uvek ne povezujemo sve relevantne kockice. Još uvek kada vidimo neki simptom, tumačimo ga nečim što je već posledica ili čujemo jednostavno da je uzrok nepoznat, ili možda čak i da je autoimuno oboljenje. Da li zaista organizam bez razloga uništava sam sebe?  Da li organizam u kom se istovremeno odvija na hiljade procesa i sinhronizovano funkcioniše oko 70 triliona ćelija, zaista uništava sam sebe bez razloga? To što mnogima nije poznat razlog ne znači da on i ne postoji. Da li zaista znamo kako stres deluje nas? I da li uopšte znamo šta je to stres?
Stres je naša emocionalna reakcija na ljude, događaje i situacije. Svako od nas će drugačije reagovati u istoj situaciji. Kako će odreagovati zavisi isključivo od njegove percepcije koja je određena njegovim uverenjima, merilima vrednosti i okidačima stresa koji su izgrađeni u prošlosti. Stotine studija tokom poslednjih 20 godina pokazuju da stres doprinosi u značajnom procentu svim najvažnijim zdravstvenim problemima, uključujući kardio – vaskularna oboljenja, kancer, endokrinološke probleme i mnogobrojne emocionalne probleme. Pošto je stres naša emocionalna reakcija, znači da možemo nešto i da uradimo po tom pitanju.

Fokus na organima. U META-Zdravlju focus je na organima tj. tkivu organa na kom dolazi do promene. Svako tkivo koje doživljava promene to radi sa vrlo specifičnim biološkim razlogom. Naša specifična percepcija određuje koja tkiva će biti pogođena. Potrebno je da razumemo da svaki organ ima povezanost sa specifičnim nesvesnim reaktivnim obrascem stresa.
Na primer, stres vezan za kontakt sa nekim koga volimo je direktno vezan za epidermis tj. površinski sloj naše kože. Koronarne arterije reaguju ako se stalno borimo sa nekim oko teritorije i osećamo da nam je naša teritorija ugrožena. Ovakav stres je potrebno posmatrati u širokom spektru. Za nekog je njegova teritorija njegova kancelarija, domaćici to može biti njena kuhinja… Ako emocionalno ne možemo nešto svariti tada obično reaguje naš stomak. Ako ne možemo svariti situaciju, a ujedno osećamo i strah u vezi situacije ili želimo da se izborimo sa konkurentom, tada reaguje sluzokoža stomaka. Osećaj manje vrednosti pogađa različita tkiva. Najintenzivniji stepen osećanja manje vrednosti pogađa koštano tkivo. Osteoporoza kod starije populacije, posebno žena, rezultat je sopstvenog doživaljaja sebe kao manje vrednom.

Put ka zdravlju. U određenoj situaciji naš um reaguje tumačenjem situacije u odnosu na svoje jedinstvene programe podsvesti i pridodaje značenje toj situaciji. U nekoj situaciji može biti pridodato više značenja, ili samo jedno ili ni jedno. U zavisnosti od pridodatih značenja naše percepcije pokreću se određeni programi po kojima naše biološko biće funkcioniše. Od intenziteta doživljaja i veličine postojećeg okidača zavisi i koji će biti intenzitet simptoma.
U svemu ovom je značajan uticaj ostalih nivoa našeg bića kao što je mentalni nivo (naša uverenja) i stepen nutritivne ishranjenosti, odnosno koliko podržavamo fizički nivo.
META-Zdravlje nam omogućava da upoznamo bolje sebe, to je put ka zdravlju kroz lični rast i razvoj. U njemu ima mesta za sve pristupe zdravlju koji podržavaju telo.
Pročitajte još: https://antistresvodic.rs/dvodnevni-seminar-uvod-u-meta-zdravlje-13-i-14-jun-u-zemunu/

Tekst: Jasmina Kovačev
EFT ekspert i Master trener, META-Zdravlje Master Trener

www.TehnikaEmocionalneSlobode.com