Mila Marčeta

Mila Marčeta o položaju žena u korporacijama
Budite sirene u svetu ajkula

Iako je završila matematiku, u poslu joj je ona uvek bila samo dodatna alatka, a ne osnovna pozicija. Danas se naša sagovornica priseća da se, obzirom da su joj roditelji radili u JAT-u, podrazumevalo da će i ona nastaviti tradiciju. I kada je dobila posao u njihovom računskom centru, to je odredilo njen dalji put

Mila Marčeta se već dve decenije nalazi na visokim pozicijama u međunarodnoj IT korporaciji, na mestu gde je susretanje sa stresom svakodnevno. Ono što je zanimljivo, međutim, je što se naša sagovornica ne slaže sa tim.
– Za mene rad u korporaciji nije stresan. Sa ovim znanjem i iskustvom meni je potpuno zadovoljstvo da radim u velikoj kompaniji. I dalje volim da idem na posao jer sam pronašla način da sve ono što se vezuje negativno za korporacije – radi za mene.

Kako?
– Duboko verujem da je prvi korak – detaljno i stručno znanje. Neophodno je da znate čime se firma bavi, poznavanje toga do najsitnijih detalja. Važno je učiti od drugih, u mentorskoj komunikaciji, to je nezamenljivo. To će vam dobrim delom, ta sigurnost u svoje znanje, dati jednu finu dozu arogancije i samopouzdanja. Kad nešto znate, kad ste potpuno sigurni u to, ni jedan čovek ma ko on bio, ni jedna situacija, neće vas dovesti do stresa. To znanje pomaže da se komotnije osećate u svakoj konverzaciji. Žena koja je sigurna u sebe, izboriće se, bez obzira u kakvoj situaciji da se nađe.

Svoje bogato poslovno iskustvo u jednom trenutku Mila Marčeta je odlučila da nadogradi i edukacijom u oblasti coaching-a, tako da danas poseduje sertifikate Coaching Akademije iz Beograda, kao i poseban sertifikat za korišćenje dvadeset najefikasnijih Coaching tehnika dr sci Nade Kaiser. Trenutno je na dodatnoj edukaciji „NLP Business Practitioner“. U međuvremenu je osnovala i Coaching centar Sidro, tako da za sebe danas kaže da je do pet sati direktorka, a posle toga majka, kouč i dizajner nakita. O ovom poslednjem ćemo nekom drugom prilikom.
– Zašto sam počela da se bavim koučingom kao dodatnim poslom? Moja startna pozicija bila je ista kao što je kod većine žena, a to je da je poslovni svet – svet muškaraca, i da žena, ako misli da napravi neki uspeh, mora da se ponaša na isti način. To je uverenje koje nam se plasira od kada se rodimo, i onda tako počinjemo i da se ponašamo. I moram da priznam da to na kratke staze donosi uspeh. Ja sam na taj način dogurala do nekih pozicija, direktorskog mesta, i sve je to bilo super. Međutim, s druge strane nije bilo super – jer to nisam bila ja. Jednostavno sam razdvojila svoje identitete. Sa jedne strane sam bila majka, supruga, sestra, ćerka, drugarica, a u mom poslovnom identitetu sam imala sasvim drugo lice. I onda sam shvatila da ne mogu dalje tako. Da bih nastavila da budem uspešna ili da se održavam na tom nivou do kojeg sam došla, treba da nastavim da se foliram da sam ajkula. To je bio moj okidač.

Koji je bio vaš prvi korak ka promeni?
U mojoj korporaciji je direktor žena u Americi i prva je govorila da ne smemo da pokažemo emocije na poslu. Ali, ja više nisam htela da budem to što nisam. I mislim da nije loše da se ponašam u skladu sa svojom prirodom. I da je potpuno u redu da pokažem i kad sam povređena, i kad sam tužna. Bila sam strašno tvrdoglava da to isteram, jer sam šefici rekla da hoću da promenim svoje ponašanje pošto ovakva nisam dobra ni za nju, zato što nema najbolje od mene. Mogla bih da budem mnogo produktivnija da sam ja – ja. I da jednostavno mora da me pusti da to i budem. Prvo je bila zabezeknuta, a onda je pitala – a šta ako to ne uspe? Ništa lakše, nego da me otpustiš, rekla sam. I to sam zaista i mislila.

Pages: 1 2