Shen men naslovna

Ruski psihijatar savetuje
IZMASIRAJTE SVOJ SHEN MEN I OTKLONITE STRES

Ruski psihijatar, profesor Mark Sandomirski samo nas je podsetio na znanje koje se u staroj Kini koristi vekovima. Reč je o Shen menu, tački na našem uvetu čijom masažom možemo da otklonimo stress i napunimo se nebeskom energijom

Ljudi na različite načine doživljavaju stres ali kod većine, čak i kada stresna situacija prođe, ostaje neprijatan osećaj. On može da bude praćen čak i bolom u pojedinim delovima našeg organizma.

Ruski psihijatar, profesor Mark Sandomirski savetuje kako da se oslobodite posledica stresa na potpuno jednostavan i prirodan način.

Prvi korak: Pokušajte da izbacite iz sebe emocije koje vam prave probleme i dovode do stresa.

Drugi korak: Nakon toga otklonite fizičke posledice stresa iz svog organizma. Ruski psihijatar preporučuje psiho-reflekso terapiju. Šta to znači?

Shen men

Masaža Shen mena: Poznato je da u našem telu postoje antistresne tačke koje mogu da nam pomognu u otklanjanju ovog stanja. Jednu od njih, koja se nalazi na uvu, Kinezi su nazivali Shen men što u prevodu znači “Nebeska vrata”. Smatrali su, naime, da njeno masiranje smanjuje stress i donosi nebesku energiju u vaše telo.

Tačka Shen men nalazi se u centru gornjeg dela uva. Dr Mark Sandomirski savetuje da uzmete štapić za uvo i njime pritisnite ovaj deo na ušnoj školjki i uz duboko disanje lagano je masirate. Ukoliko nemate štapić, tačku možete da masirate i prstima.

Dok udišete – pogledajte na levu stranu, a kad izdišete – na desnu. Vaš organizam će se postepeno smirivati a stres nestajati. Ovaj metod možete da koristite svaki put kad doživite stres.

Probajte! Jednostavno je a efikasno. I ne košta ništa. Vaše telo će vam samo pomoći.

Priredila: Anđelika Rosić