VOLITE SEBE

Vaš prvi korak
VOLITE SEBE!

Alfa i omega srećnog života je odnos koji imamo sa samim sobom. Kada je taj odnos dobar, kada smo ispunjeni ljubavlju prema samima sebi, menja se nabolje i odnos sa svim drugim ljudima kao i stav prema povoljnim i nepovoljnim okolnostima života

Kroz odrastanje roditelji su nam stalno skretali pažnju kako da se ponašamo prema drugim ljudima, učili su nas da poštujemo druge, da budemo pristojni, ljubazni i uslužni. Međutim, mnoge od nas niko nije učio da volimo i poštujemo sebe. A upravo odnos koji imamo prema sebi određuje i sve naše ostale odnose. Nemoguće je voleti druge, ukoliko iskreno i iz dubine svog bića ne volimo sami sebe.

Ukoliko smo spremni da počnemo da menjamo odnos prema sebi i da u svoj život unesemo više ljubavi, dobro bi bilo da poslušamo savete Lujze Hej (Louise Hay), autorke knjiga Kako da izlečite svoj život, Moć je u vama, Možete ostvariti izuzetan život...

 

Lujza Hej
Lujza Hej

Oprost. Mnoge od nas muče osećaji krivice, nezavisno od toga da li smo ili nismo stvarno nešto skrivili. Potrebno je da osvestimo koje su to stvari koje sami sebi zameramo, zbog kojih sebe kritikujemo i osuđujemo, a zatim da s nežnošću sebi oprostimo.

Prihvatanje sebe. Jedan od najvažnijih, ali apsolutno neophodnih koraka u postizanju ljubavi prema sebi, je da prihvatimo sebe onakve kakvi smo SADA. Za mnoge od nas to je težak zadatak. Možda se sebi ne sviđamo jer imamo previše kilograma, možda sebe smatramo nedovljno uspešnim, nezanimljivim, i izgleda nam nemoguće da prihvatimo sebe takve. Čini nam se da ćemo moći da volimo sebe tek kada smršamo, kada postignemo neki značajan uspeh na poslu, ili kada uspemo da šarmiramo osobu koja privlači našu pažnju. Istina je sasvim obrnuta. Tek ako sebe doživimo kao osobu koja se oseća dobro u svom telu, koja je već uspešna, i koja je drugima interesantna, bićemo u mogućnosti da to i ostvarimo.

Slušajte svoje telo. Odnos prema telu nije primaran, ali je telo hram naše duše i važno je da ga negujemo s ljubavlju. Osluškujte šta je ono što vam telo poručuje. Dopustite sebi da uživate u svim čulima. Jedite hranu koja prija vašem organizmu, koja vam daje snagu i posle koje se dobro osećate. Šetajte, vežbajte, bavite se onim fizičkim aktivnostima koje čine da se osećate življe i svežije. Vodite ljubav. Priuštite sebi zadovoljstvo da se opustite uz dobru masažu ili mirišljavu kupku. Negujte svoju kožu i kosu. Sve ovo će učiniti ne samo da bolje izgledate, već i da se bolje osećate u vezi sa samim sobom.

Pohvala, a ne kritika. Umesto da sebe stalno osuđujemo za svaku sitnicu, pokušajmo da sebe hvalimo za sve ono u čemu smo dobri. Naravno da će biti i situacija u kojima možemo da se naljutimo na sebe, u kojima se sebi ne dopadamo, ali je važno da to osvestimo, prihvatimo i nešto iz toga naučimo. S druge strane, svaka pohvala nam daje dodatnu snagu da nastavimo da radimo ono što je dobro za nas kao i za ljude koje volimo. Nastojte da u svim situacijama budete blagi i nežni prema sebi.

Priredila: Manja Perić Mitić