Naslovna / Putovanja / Muzej pčelarstva u Sremskim Karlovcima
„MEDENA“ ISTORIJA BALKANA
Muzej pčelarstva u Sremskim Karlovcima „MEDENA“ ISTORIJA BALKANA

Muzej pčelarstva u Sremskim Karlovcima
„MEDENA“ ISTORIJA BALKANA

Gimnazija, bermet, kuglof i „Brankovo kolo“ tek su neke od znamenitosti Sremskih Karlovaca, ali, ova živopisna varoš pored Dunava krije ne samo važne istorijske trenutke, već i neke zanimljivosti koje ne možete naći u svakoj turističkoj brošuri, a svakako ih vredi doživeti ako vas put nanese sa one strane Fruške gore

Negde na sredini ulice Mitropolita Stratimirovića smešteno je imanje koje već dva veka čuva tajne pravljenja kvalitetnog meda i vina. To je Muzej pčelarstva i vinski lagum porodice Živanović.

U velikoj kući sa autentičnim vojvođanskim konakom, u prostranom dvorištu sa oko dve stotine košnica i sačuvanih predmeta koje je nekada koristio njegov deda, Bora Živanović je 1968. godine osnovao mali porodični muzej, jedinstven u našoj zemlji. Izložio je razne alate koji se danas retko gde mogu videti, potrudivši se da uz zanimljivu priču posetioci osete miris voska, polena i propolisa iz minulih vremena.

Muzej pčelarstva je jedinstven u našoj zemlji

Muzej pčelarstva je jedinstven u našoj zemlji

Čim kročite na imanje, steći ćete utisak da se vraćate u prošlost koja će vam otkriti istorijat pčelarstva u Vojvodini, ali i čitavu istoriju ovog kraja.

Sve je počelo davne 1818. godine, kada je ugledni Karlovčanin, filolog i profesor gimnazije Jovan Živanović, počeo da se bavi proizvodnjom meda. Mnogi eksponati, dokumenti i knjige pričaju o ovom neobičnom čoveku kojeg s razlogom zovu “ocem racionalnog pčelarstva kod nas”.

Svoje oduševljenje tim malim korisnim stvorenjima pretočio je i u poeziju, a jednu od najstarijih privrednih grana postavio je na modernu, naučnu osnovu, otkrivajući pčelarima ovih prostora tajne dobrog meda. Tehnologiju je preuzeo od najboljih nemačkih stručnjaka onog doba i tokom svog životnog veka doveo je do savršenstva. U prostorijama muzeja mogu se videti i košnice čiji su se oblici menjali tokom vremena, fotografije, diplome, panoi koji prikazuju anatomiju pčele, posude u kojima su se pravili i čuvali med i ostali proizvodi. U čudesnoj zbirci nalaze se i istresaljka iz 1876. godine, parni topionik za vosak iz istog perioda, košnica u obliku crkve napravljena u drugoj polovini 19. veka, i mnogi drugi neobični predmeti za koje verovatno niste ni znali da postoje.

U čudesnoj zbirci nalaze se mnogi predmeti za koje niste nikada čuli

U čudesnoj zbirci nalaze se mnogi predmeti za koje niste nikada čuli

Budući da su se naslednici potrudili da se porodična tradicija i ljubav prema pčelama nastave, muzej posvećen ovom starom zanatu danas vodi praunuk profesora Živanovića, Žarko. Pored raznih “medenih” zanimljivosti i interesantnih priča o razvoju pčelarstva u ovom delu Evrope, u njihovom dvorištu videćete i raskošan divlji kesten, proglašen za spomenik prirode pod zaštitom države, a možete probati i vino koje se pravi u tri stotine godina starom podrumu, čija rustična unutrašnjost svedoči o dugoj tradiciji karlovačkog vinogradarstva.

Porodičnu tradiciju danas čuva praunuk profesora Živanovića, Žarko

Porodičnu tradiciju danas čuva praunuk profesora Živanovića, Žarko

Tekst i fotografije: Snežana Ilić, novinar