Naslovna / Dobre priče / Biti prvi ili sačekati?
Požuri polako
Biti prvi ili sačekati? Požuri polako

Biti prvi ili sačekati?
Požuri polako

Znate onu narodnu:”Ko rano rani, dve sreće grabi”? A sigurno znate i da sve što možete da uradite danas ne ostavljate za sutra? Kao i da je vreme dragoceno u postizanju uspeha, i da treba sve što je moguće raditi odmah i sada?

A da li ste čuli da žuriti i sve raditi na vreme nije uvek najbolje rešenje, i da ponekad i ne dovodi po uspeha? Da, postoje teorije i primeri da je za veliki uspeh zaslužan upravo rad u poslednjem trenutku, na granici da ne bude urađen uopšte.

Odlaganje vam daje vremena da razmišljate o više mogućih rešenja. Kada radite nešto odmah, obično imate u mislima samo jednu ideju. Kada sebi date više vremena za razmišljanje, opušteniji ste i ideje samo nadolaze.

S druge strane, odugovlačenje može biti korisno ali isto tako i štetno za kreativnost. Mislioci i inovatori koji su postigli velike uspehe u istoriji, bili su skloni odugovlačenju. Oslobodite sebe žurbe da sve uradite odmah i ne žuriti da se nešto uradi što pre često rezultira sjajnim inovacijama i maestralnim razrešenjima ma kako velikih problema.

Do lakog rešenja veruje se da se dolazi bistrog uma i u potpuno budnom stanju. Ali, postoje istraživanja koja su pokazala da je za kreativan rad, ako vam je teško da se pokrenete dok ste potpuno budni, bolje da sačekate da vam se malo prispava, jer ćete ga obaviti lakše. Nema grča, nema racionalnog razmišljanja ali ima opuštenosti. Za analitički rad, opet, važno je da vam um bude svež i budan.

Ljudi bolje pamte zadatke koji nisu ispunjeni, o onima koji su gotovi prestajemo da razmišljamo. O onome što nismo uradili razmišljamo, javljaju nam se nove ideje, iznova sve postavljamo i dopunjujemo. Ono što smo završili, na to je stavljena tačka i nema ni misli o tome ni promena.

Naravno, ne treba preterivati sa odlaganjem.