Naslovna / Dobre priče / Biti prvi ili sačekati?
Požuri polako
Biti prvi ili sačekati? Požuri polako

Biti prvi ili sačekati?
Požuri polako

Jedan od čuvenih odlagača je Leonardo da Vinči, koji je prvo slikao Mona Lizu, zatim je petnaestak godina stajala nedovršena, pa ju je završio tek pred smrt.

Ali i Martin Luter King Mlađi koji je svoj čuveni govor 1963. godine završio u poslednjem trenutku, i proslavio se rečenicom koja se u njemu uopšte nije nalazila: „Imam jedan san“. Ni nju izgovorio ne bi, da mu prijateljica u poslednjem trenutku nije doviknula da prisutnima priča o svom snu…

To je zato što kada odugovlačimo, ostajemo potpuno otvoreni za improvizaciju. Pažljivo planiranje i poštovanje planova čini nas krutim i zatvara nam um za nove opcije.

Međutim, ljudi koji postižu uspehe a skloni su odugovlačenju ne beže potpuno od planiranja, više napreduju polako jer isprobavaju i usavršavaju različite mogućnosti.

Postoji mišljenje da je za uspeh važno da budete prvi. To nije uvek tako. Ponekad je ipak bolje sačekati. Nije važno biti prvi, već drugačiji i bolji. Ono što je prvo često je sklono preterivanju. Prevelika su očekivanja i nade, malo realnosti, i kada ste prvi učite i plačate samo svoje greške. A kako ste prvi, tako nema prethodnih iskustava.

Recimo, osmislite proizvod i jasno u mislima vidite ko će ga i kako koristiti. A onda se desi da nema očekivanog interesovanja i primene. Oni koji će doći posle vas, imaju realne šanse za veći uspeh jer su im jasne tačke u kojima ste pogrešili, mogu da ih poboljšaju i naprave bum.

Zato je bolje ponekad sačekati. Poslednji trenutak, nove ideje, da neko drugi prvi krene. Da možda postavi temelj na kojem ćete vi izgraditi svoj san. Da u žaru vremenskog tesnaca, osetite nalet kreativnosti i novih ideja i nasumice izaberete neku koja se, kada isključimo racio, često pokaže onom pravom.

Sve ovo, naravno, pod uslovom da drugi ne plaćaju cenu vaše kreativnosti i rada u poslednjem trenutku, i da šteta nije znatno veća od koristi. I da ne budete poznati po tome da nikada ništa ne radite na vreme.

Korišćeni podaci za ovaj tekst su iz knjige „Originalni“, autora Adama Granta.

Pripremila: Željka Zebić