UVERENJA

Probudite veru u sebe
PROMENITE UVERENJA KOJA VAS SABOTIRAJU

Da li ste znali da je naš um savršen instrument ukoliko umete vešto da upravljate njime? Može da reši i najteži problem i dovede nas do svakog cilja koji želimo da ostvarimo

Ukoliko imate neki na pameti, posedujete potrebne veštine i sposobnosti koje podržavaju vašu zamisao o uspehu i već ste isplanirali sijaset akcionih koraka – znajte da to ipak nije dovoljno za pozitivne rezultate. Bilo bi dobro da najpre obavite važan „unutrašnji“ posao i na vreme uklonite samoporažavajuća uverenja i navike koje vas sabotiraju na putu do cilja. Zapamtite da ta značajna promena zahteva veliki trud za prevazilaženje godinama stvaranog otpora.

Programiranje u ranom detinjstvu
Još kao deca nepogrešivo smo znali kako da izrazimo svoje potrebe i stoga bili zadovoljni, srećni i slobodni. Vremenom smo gubili vezu sa svojim iskonskim htenjima i odrastajući zaboravljali šta je to što je nama zapravo važno. Ono što nam je poručivala okolina nismo dovodili u pitanje i samo smo upijali informacije iz spoljašnjeg sveta nesposobni da ih kritički sagledamo. Tako smo izgradili mrežu uverenja koja smo stekli prihvatanjem onoga što su nam drugi govorili ili što smo iskustveno proživeli. Na taj način smo već u najranijem detinjstvu „naučili“ da – „Ne možemo imati sve u životu“ ili da „Moramo uvek da radimo punom parom“. Nakon nametnutih ograničenja od strane onih za koje smo emotivno vezani, neminovno smo postali zaglavljeni pitajući se šta to drugi od nas stvarno žele. Isprogramirani smo da se ponašamo na način koji je drugima prihvatljiv kako bismo očuvali tuđe odobravanje. Upravo je takvo programiranje u ranom detinjstvu odgovorno za limitirajuća uverenja i u velikoj meri utiče na naš lični i profesionalni razvoj.

Pre ili kasnije, pobeđuju oni koji misle da mogu
Uverenja su samo naše teorije o sebi, svetu i drugim ljudima. Ona utiču na nas da vidimo, čujemo i osećamo isključivo ono što nam dokazuje da smo u pravu i što ih jasno potvrđuje. Ako verujete da nešto možete, podesićete svoje filtere tako da primećujete samo ono što to uverenje podržava. Isto tako, ukoliko verujete da nešto ne možete ili nemate dovoljno sposobnosti, budite sigurni da će se sve to preslikati na vašu stvarnost. Bilo da su nastala kao posledica iskustva ili prihvatanja onoga što su nam drugi usadili, uverenja zapravo znače da će neki aspekti realnosti imati veću šansu da se prepoznaju u iskustvu nego neki drugi. Svaki put kada mom prijatelju crna mačka pređe put, njemu se nešto loše dogodi. Vođen svojim uverenjem, on bira situaciju i ponašanje koje će ga zasigurno potvrditi. Jer, um je izuzetno moćan i može da vam isporuči šta god vi poželite. Ako je to crna mačka koja donosi loše vesti, on će vas bez pogovora poslušati. Ukoliko je to primamljiv poslovni projekat, nova veza ili promena sredine, i to možete dobiti. Samo je važno da mu tražite šta vam treba. Najčešće postignemo ono što predviđamo tako da je bitno da zadržimo pozitivna očekivanja. Kad počnemo da verujemo da je ono što želimo moguće, naš um preuzima posao ostvarivanja mogućnosti. On će naprosto očekivati da postignemo taj ishod. Zato fokus pažnje treba usmeriti na ono što istinski želimo, a ne na ono što ne želimo i što nam se, nažalost, dešava svakog dana. Porazgovarajte na trenutak sa sobom i zapitajte se kako svojim postupcima stvarate to što vam ne odgovara i konačno izađite iz uloge žrtve koja se stalno žali. Razmislite da li ste sebi postavili granice ili slobodno možete da maštate kao kad ste bili dete. Kako gledate na svoje greške – kao na neuspeh ili priliku da naučite nešto novo? Ako vam je teško da pronađete partnera, otkrijte šta vas ograničava dok razgovarate sa potencijalnim i šta vas sprečava da ostvarite ono što ste zamislili. Život koji vodite rezultat je svih vaših prethodnih misli i postupaka. Da biste bili uspešniji treba da postupate na način koji će vam doneti ono što želite. Usredsređena svesnost, disciplina i spremnost za rizik su sve što vam treba. Jer, sami kreirate svoj život, niko drugi.

Tekst: Ivana Gavrilović Stanković, diplomirani filolog i NLP trener