Estera ZNOJENJE

Dr Nenad Stanković
KAKO SMANJITI PREKOMERNO ZNOJENJE

Priroda mog posla zahteva odelo, košulju i kravatu. Kada osetim da mi je vruće prilikom držanja prezentacije, neretko skinem sako. Tada primećujem tragove znoja na košulji i postajem nervozan. Moja napetost raste kada to počnu da primećuju i drugi. Opterećen tom činjenicom, teško mi je da se usredsredim na svoje zadatke – reči su mog pacijenta koji se već decenijama bavi marketingom u jednoj velikoj kompaniji

Iako je znojenje prirodan proces kojim se telo rashlađuje, prekomerno lučenje znoja na dlanovima, stopalima i ispod pazuha, može biti veliki psihološki, socijalni, ali i egzistencijalni problem s obzirom na to da neki poslodavci nemaju razumevanja za ovaj problem poistovećujući ga sa neurednošću i nebrigom o svom izgledu.

Od smanjenog samopouzdanja do depresije
Ako bismo želeli da definišemo ovaj zdravstveni problem, zaključili bismo da nije reč o bolesti, već o stanju nekontrolisanog znojenja koje prelazi potrebe normalne termoregulacije tela. Ipak, mnogim ljudima ova pojava otežava svakodnevno funkcionisanje u različitim oblastima života. Naime, rezultati jedne opsežne američke studije potvrđuju da je kod čak 50% ispitanika sa ovim stanjem zabeležen pad samopouzdanja, kod 38% osećaj neprijatnosti, dok je kod 34% učesnika uočeno osećanje nezadovoljstva. Naročito je zabrinjavajuć podatak koji pokazuje da se kod preostalih 20% ispitanika mogu zapaziti znaci depresije. Iako nije ozbiljan medicinski problem, hiperhidroza ili pojačano znojenje često izaziva nesigurnost, povlačenje u sebe, a samim tim i izvesno ograničavanje na ličnom i profesionalnom planu. Kvalitet života se narušava i osobe sa ovom tegobom uglavnom izbegavaju kontakte i otuđuju se od drugih ljudi.

Uživanje u sopstvenoj koži
Kada svojim pacijentima predložim botulinski toksin (botoks) kao odlično rešenje, uglavnom nailazim na njihovo neodobravanje. Nedovoljna informisanost i interpretacija medija o botoksu u velikoj meri utiču na formiranje određenog stava kod pacijenata. Kako bismo razbili brojne predrasude o njegovim štetnim dejstvima na kojima se insistira u javnosti, razgovaramo o svim prednostima ove procedure. Pored toga što se primenjuje u korigovanju bora na licu, botoks se uspešno koristi u smanjenju bola na vratu i leđima, a veoma je efikasan i u lečenju MIGRENE. Tako je svoju primenu pronašao i u rešavanju problema nekontrolisanog znojenja jer blokira inervaciju znojnih žlezda u predelu gde se ubrizgava. FDA je 2004. godine zvanično odobrila njegovu upotrebu u lečenju hiperhidroze. Botulinski toksin je prirodni, prečišćeni protein koji ima sposobnost da na nekoliko meseci blokira oslobađanje neurotransmitera u nervnim završecima sprečavajući sekreciju znojnih žlezda. Postupak je potpuno bezbedan i komforan i omogućava pacijentu da normalno funkcioniše, oseti veliko olakšanje i uživa u sopstvenoj koži bez straha od pojave vlažnih tragova na odeći.

Estetski centar Estera