meditacija

6 načina mentalne detoksikacije
OSLOBAĐANJE OD STRESA, NE OD KILOGRAMA

Ako ste propustili da ove godine uradite detoksikaciju svog organizma i na mentalnom i na fizičkom nivou, možete to da uradite i sada. Ili u bilo kojem drugom trenutku koji vam odgovara

Problem je obično što većina detoksikacija ili dijeta koje se baziraju na smanjenju kalorija nisu ni malo zdrave. Takođe, dešava se da se nakon prestanka određenog načina režima ishrane koji se bazira na restrikciji visokokalorične hrane, kilogrami vrate kada počnete ponovo normalno da jedete.
Postoje, međutim, drugi načini da se organizam oslobodi od nagomilanih nečistoća i da se čovek oseća mnogo bolje, bez izbacivanja određenih namirnica iz ishrane. Sigurno je svako od nas u nekim životnim trenucima suočen sa manjim ili većim stresom a on je podjednako štetan kao i niskokalorična dijeta. Zato, ako vam je potrebno da unapredite svoje zdravlje, da se osećate bolje u svakom pogledu, i fizičkom i mentalnom, fokusirajte se na oslobađanje od stresa umesto na oslobađanje od kilograma – koristeći ove prirodne detoks metode.

Opuštajuća kupka. Opuštajuća kupka će prijati vašem telu, ali i vašem umu. Beauty ekspert Kristina Merale preporučuje kupke na bazi lavande nakon kojih ćete se osećati kao da je iz vašeg tela, ali i uma, izašla nagomilana količina negativnosti.

Detoksikacija muzikom. Stres detoksikaciju možete da započnete sasvim jednostavno – puštanjem svoje omiljene pesme. Više studija je, naime, pokazalo da slušanje muzike, posebno klasične, može da bude veoma korisno, da poboljša kvalitet sna ili da smanji krvni pritisak, na primer. Ako više volite neke dinamičnije tonove, pustite svoju omiljenu muziku i – igrajte. Endorfinska “podrška” (hormon sreće) je uvek dobra za um i telo.

Detoksikacija meditacijom. Terapeut Eli Par tvrdi da petominutna meditacija koju možete da uradite bilo gde i u bilo kom trenutku može da vas “uvede” u trenutni osećaj mira. Meditacija je, takođe, fantastičan način da se oslobodite anksioznosti i njenih štetnih efekata.

Detoksikacija suzama. Istraživanja pokazuju da plakanje povećava i mentalno i fizičko zdravlje jer otpušta otrovne, stresom izazvane nusproizvode iz tela. Izaberite dobar sentimentalni film i omogućite sebi sat-dva “detoksikaciju suzama”.

Detoksikacija disanjem. Joga guru, Maia Fiennes kaže da pojedine joga vežbe mogu da pomognu u snižavanju hormona stresa koji izaziva anksioznost i frustracije. Za oslobađanje od stresa ona preporučuje “dah vatre”:
DAH VATRE
1. Sedite sa prekrštenim nogama, u joga pozi, ravnih leđa i opuštenih ruku
2. Stavite ruke ispred vašeg tela
3. Isprepletite prste ispred solarnog pleksusa (blizu pupka), sa palčevima okrenutim na gore
4. Povucite prste kao da pokušavate da ih razdvojite
5. Započnite “dah vatre”: brzo udahnite i izdahnite kroz obe nozdrve, uzimajući dah duboko iz stomaka

Tekst: Melisa Mejer