Naslovna / Otvoreni um / Jedna potpuno antistres ideja
PRIČA
Jedna potpuno antistres ideja PRIČA

Jedna potpuno antistres ideja
PRIČA

Ne mogu tačno da se setim gde sam je pročitala a još manje kada, ali ću pokušati da je prepričam jer mi se uvek iznova vrati u sećanje kad vidim da neko ima drvo pored kuće. Pa njemu je toliko lakše, a možda to i ne zna…

Znači, priča ide otprilike ovako.
Jednom su dvojica majstora radila nešto zajedno, gradili kuću ili postavljali krov. To i nije tako važno u celoj priči. Međutim, u toku radnog dana jednom od njih su se stalno dešavali pehovi, jednostavno imao je „loš“ dan – pao mu je i razbio se mobilni, pauk mu je odneo kola… itd, itd.
Na kraju radnog dana, čovek kome nisu odneli kola ponudio je svom kolegi da ga odveze kući. Kolega ga je pozvao da svrati na piće i upozna njegovu porodicu.
Dok su išli prema kući, primetio je da se domaćin zaustavio ispred jednog drveta i dodirivao njegove grane. Kad su se vrata kuće otvorila, čovek se potpuno promenio. Na njegovom licu se više nije videla ni trunka zabrinutosti koja ga je celog dana pratila. Njegovo lice je blistalo kad je zagrlio ženu i decu koja su mu se radosno okačila oko struka.
Kasnije, kada je kolega krenuo kući i domaćin izašao da ga isprati, nije mogao da izdrži da ga ne pita šta se desilo kad su išli prema kući, šta je radio kod drveta.
Domaćin je smireno objasnio da je to njegovo „stablo briga“ na koje svako veče pre ulaska u kuću okači sve ono loše što mu se tog dana dogodilo. Svet njegove porodice nije želeo ni sa čim da remeti, posebno ne onim stvarima na koje oni nisu mogli da utiču. Zato, sve brige okači na stablo pre nego što se sretne sa srećnim osmesima žene i dece, a ujutru, kad krene na posao, sve to opet pokupi.
Poenta je jasna – ne donosite probleme sa posla u svoj dom. Ako nemate drvo, nađite zamenu, makar i potpuno banalnu (auto, lift…).
Ali, priča se ovde ne završava. Čovek koji uveče ostavlja brige na drvetu, primećuje da kada sledećeg jutra dođe da ih pokupi, one ne izgledaju ni upola toliko strašne kao prethodne večeri.

Zapisala: Jasmina Stefanović