Naslovna / Otvoreni um / Alternativni izbori / Havajska umetnost isceljenja
ALOHA BALANS
Havajska umetnost isceljenja ALOHA BALANS

Havajska umetnost isceljenja
ALOHA BALANS

Lomi Lomi je način isceljenja koji je potekao sa Havaja. Ova jedinstvena masaža oslobađa nagomilanog stresa i dovodi telo, ali i um, u potpuni balans

Lomi Lomi se često opisuje kao ples života i dah iz srca, a u bukvalnom smislu znači – ruke koje vole. Znalci tvrde da je to interaktivni ples između davaoca i primaoca, zasnovan na poverenju i nežnosti, sa moćnim rezultatima. Razlikuje se od svih drugih masaža jer se uz pomoć nje aktivira naša sopstvena energija (mana), koja je isceljujuća i dovodi i um i telo u stanje životne ravnoteže.

Duhovna igra. Lomi nije samo masaža, to je drevni havajski način lečenja koji su praktikovale određene porodice, majstori šamani (kahuni) i kupuna (starešine). Varijanta koja se danas koristi u svetu se, naravno, veoma razlikuje od one koju su oni primenjivali. Međutim, njen cilj je bio i ostao isti – da izleči, da uskladi, da izbalansira sve aspekte ljudskog bića (da stvori Pono, da pruži i da se primi nežni, a istovremeno snažni duh Aloha). Lomi Lomi opisuju i kao duhovnu igru između onoga koji daje i onoga koji prima, između duha i tela.

aloha

Lomi Lomi nije samo fizičko iskustvo, već da omogućava lečenje na mentalnom, emotivnom i duhovnom nivou

Ritual koji oslobađa. Ritual Lomi Lomi je nekada trajao i po nekoliko dana. Tada je njegov sastavni deo činio i havajski ples. Naime, terapeut-vrač je igrao oko pacijenta sve do njegovog potpunog opuštanja, i fizičkog i psihičkog, čime se osoba oslobađala starih verovanja i ograničenja. Oduvek se smatralo da Lomi Lomi nije samo fizičko iskustvo, već da omogućava lečenje na mentalnom, emotivnom i duhovnom nivou, tj. potpuno isceljenje ljudskog bića. U ovoj “igri” isceljenja povezuje se disanje (HA) i HUNA principi (Havajsko ezoterično znanje da sve što postoji treba da bude u ravnoteži, u ljubavi) donoseći dubinsko isceljenje tela, uma i duše.

Zabranjeni ples. Zanimljivo je da je Lomi Lomi neko vreme bila zabranjena pa su je havajski vračevi obavljali tajno. Naime, pošto je smatrana vrlo opasnom, nekoliko godina, od 1947, svako ko je praktikovao morao je da ima položen test iz teorije masaže, anatomije i psihologije. Tek od 2001. priznata je širom sveta i mogu da je praktikuju svi ljudi bez obzira na godine.
Danas se Lomi Lomi masaža radi oko sat i po vremena, specijalnim uljima od biljaka sa Havaja. Terapeut koristi šake samo za nanošenje ulja na deo tela koji će masirati, a specifično je to da se sama masaža izvodi pomoću podlaktica i laktova.
Intenzitet masaže nije sve vreme isti jer terapeut koji je radi menja tempo “osluškujući” telo pacijenta. Dešava se da pacijenti, zbog prijatnosti koju osećaju, nekada zaspe dubokim snom.
Ova vrsta masaža je dostupna u kozmetičkim i maserskim centrima širom Srbije.

Tekst: Ivana Mitrović