Marija Radumilo

Marija Radumilo
VREDNI MRAVI KAO POSLOVNA INSPIRACIJA

Za keramičarku Mariju Radumilo izrada odevnih predmeta sa vezenim mravima u početku je bila samo hobi i dobar način da pobedi stres nakon što je dobila otkaz u firmi u kojoj je radila. Na njeno veliko zadovoljstvo, vremenom je ovaj hobi prerastao u ozbiljan posao

Koliko god da ju je majčinstvo ispunjavalo i radovalo, nakon dva vezana porodiljska odsustva i dve i po godine provedene sa decom u kući, Marija Radumilo je jedva čekala da se vrati na posao. Međutim u firmi u kojoj je radila sačekala je neprijatna vest – proglašena je tehnološkim viškom i dobila otkaz. Udarac je bio veliki – ne samo da se pojavio problem finansijske prirode – jer nije lako podizati dvoje dece sa samo jednom platom, već je za Mariju koja je po prirodi aktivna, vredna i kreativna to značilo produžetak perioda profesionalne stagnacije. A to je nešto što je jako teško podnosila.

– U početku sam pokušavala da nađem posao, ali bez uspeha. Teško mi je padalo da ne radim, ali nisam htela da se pomirim sa činjenicom da za mene nema posla. Uzela sam stvari u svoje ruke i rešila da ću sama sebi biti poslodavac.

Od hobija protiv stresa do dobrog biznisa

Kada kaže da je „uzela stvari u svoje ruke“, Marija to i bukvalno misli. Kao diplomirani keramičar i neko ko je vešt sa rukama, Marija je počela da veze mrave na majicama i haljinama. U početku je to bila aktivnost koja joj je jednostavno ispunjavala vreme i kojom je „smirivala živce“.

– Kada radite sitan vez potrebna je puna pažnja i koncentracija. Meni je to bio odličan način da pobedim stres, a ispostavilo se da može da bude i dobar biznis.

Sve je krenulo tako što je kreirala majice za svoje prijatelje i poznanike, ali kako svaka dobra ideja, praćena snažnom željom za uspehom, pronađe svoje mesto na tržištu, tako su i njene majice pronalazile put do sve većeg broja ljudi.

Marija je izabrala da veze baš mrave zato što su oni jedini insekti koji nisu štetočine, a i ne kaže se za džabe „vredan kao mrav“. Ujedno je želela da ponudi nešto autentično, što privlači pažnju i očigledno da je u tome uspela. Njene majice i haljine se sada prodaju u Supermarketu, a mogu i da se naruče preko Fejsbuk stranice: www.facebook.com/AntsTshirts.

No, Marija se nije zaustavila samo na izradi odevnih predmeta. Druga delatnost kojom se bavi sa podjednakom strašću je pravljenje torti za dečje rođendane. U tom poslu njena kreativnost i veština još više dolaze do izražaja. U ovom poslu joj često pomažu i njeni klinci koji su najbolji kritičari i konsultanti.

Marija sa istom strašću pravi i rođendanske torte

– Fenomenalan je osećaj kada nešto radite posvećeno, temeljno, a ne mehanički. Ujedno sam srećna jer imam posao koji volim, a zadovoljstvo je još veće kada vidim svoje zadovoljne klijente, naročito mališane kojima lepa torta izmamljuje osmehe i uveličava rođendansko slavlje.

Tekst: Manja Perić Mitić