o ljubavi

Rekli su o ljubavi u emisiji
Iskreno sa Aleksandrom Simić
Ljubav je čudna i zagonetna ali neophodna

Ljubav je naš pokretač, ljubav je okosnica svih naših odnosa, uče nas da je ljubav u nama i da smo mi ti koji kreiramo, privlačimo, donosimo ljubav ali ona ponekad nije laka, ne razumemo je najbolje, nisu nam jasni postupci drugih i imamo puno pitanja koja nas more, a odgovori kao da su skriveni negde gde ih naziremo ali ne dolazimo do njih. I onda se uplašimo i onda smo tužni i neretko u panici. Dobra vest je da sve prođe i sve se menja. I dobro i loše i da su svi pre ili kasnije naišli na bolju i veću ljubav i shvatili da je „kraj“  bio samo simbol i znak novog početka.

Kakva su iskustva ljudi čije uspehe gledamo na malim ekranima, slušamo kroz muziku, pratimo kroz njihov rad i ponekad zamišljamo da njima eto baš sve ide od ruke a nama ne.

Slobodan Ćustić, naš talentovani glumac, otac je petoro dece i sa nestrpljenjem očekuje ponovnu ulogu oca, po šesti put. Kaže da se ljubav stvara.

„Ljubav se desi slučajno, iznenada, a da li će opstati to zavisi od onih kojima se desila. Ona je poput cveta na livadi koji uzberete jer vam se dopao i ponesete kući a koliko će cvet da živi zavisi od toga koliko ga vi negujete. Nije teško paziti taj cvet. To je zadovoljstvo i moja supruga i ja kada pogledamo našu decu koja skaču i vesele se po kući pomislimo – da, to je to! Deca su lek, deca su budućnost a skromnost je ta koja nas takođe leči. Ne moraju biti idealni uslovi, puno para i ostalih pogodnosti da bi zavladala sreća u vašem domu i vašim srcima“, kaže Ćustić.

Znače li naši uslovi za kojima težimo i neophodnu kariku da bez novca ljubav ne može opstati? Ona ne zavisi ni od čega sem od emocija, naše volje, želje, istrajnosti, doslednosti i truda. Naravno, kada nema nekih prepreka koje su za nas nepremostive. Ali ljubav jeste za mnoge životna hrana, eliksir života i iskreno su preneli Aleksandri Simić da je njihova karijera neretko bila rezultat njihovih dobrih ili loših perioda upravo na polju ljubavi.

„Ja ne mogu da živim bez ljubavi i to je jedini moj uslov. To je osećanje koje me čini živom, bogatom, potencijalnom, punokrvnom, ambicioznom… Kad nisam zaljubljena, kad me ne voli onaj ko bi trebao – muž, roditelji, oni koje ja volim, moja deca, ja sam tada veoma nesnađena i ne umem da plivam u tim vodama tako da se po tome, po količini ljubavi i njene prisutnosti, vide i moji periodi života i faze u karijeri. Nekad sam bila uspešnija, nekad manje i sve je kod mene tako gusto i snažno povezano sa osećajem ljubavi i voljenja. U suprotnom, čini mi je da ne bih ništa mogla, ni ulogu da odigram ni da pronađem motiv za odlazak na posao. I dan danas kada sam na sceni i kada govorim neki monolog ja u loži potražim nekog svog za koga znam da ga volim i da me voli jer mene to uzdiže, znači mi i za mene je poput neke nagrade“, izuzetno je iskrena glumica Jelena Jovičić.

Milutin Popović Zahar, čovek koji je tvorac mnogih naših velikih hitova, zaljubljen je takođe u ljubav i u žene. Inspirišu ga, voli lepotu, a o ljubavi opet misli da sve što je izgovorio o ovom divnom osećanju bila sušta glupost.

„U životu nikada nisam bio gluplji nego kada se zaljubim. Tada mucam, crvenim, menjam raspoloženja iz krajnje agresivnog do umiljatog. Napišem pismo puno uvreda svojoj dragoj a zatim pošaljem ogroman buket cveća, a to žene najviše mrze. Mislim da je emotivan čovek laka meta, može se lako „pročitati“ a oni manje osećajni mogu i neretko žele da manipulišu njime. Sa druge strane bili bi mračni bez emocija, oštećeni i zato čovek svoju preteranu ranjivost i emotivnost mora racionalno da potpomaže realnim alatima i pridržava kako bi preživeo“, kaže Zahar.

O ljubavi i znamo i ne znamo, ona nikada nestati neće i možda je baš tu da nas podseti kuda i kako da idemo jer ma koliko bilo teško, stručnjaci kažu da je odgovor na sva pitanja i lek za sva naša loša osećanja – ljubav. Koliko ljubavi ste danas podarili drugome, tako ćete se i osećati.

Na temu ovog blagorodnog osećanja danas u emisiji Iskreno sa Aleksandrom Simić govori i kompozitor Vladimir Graić Graja koji je napisao muziku za jednu od naših veoma emotivnih pesama, za pesmu „Molitva” sa opet tako simboličnim nazivom.

Emisija se emituje danas od 17h na TV Naša, TV BN reemituje emisiju u četvrtak od 21h i može se pratiti na teritoriji čitave BIH kao i u inostranstvu.