Bogorodica u steni

Bogorodica u steni
ISCELJUJUĆE TAJNE PRIRODE

Jedno od mesta u našoj zemlji kome se pripisuju isceliteljske moći je Bogorodica u steni koja se nalazi u sokobanjskom kraju. Osim toga, ovo je i neverovatni prirodni biser i svojevrsni fenomen   

Kada za određenu pojavu, događaj ili mesto nemamo objašnjenje koje je prihvatljivo sadašnjem načinu shvatanja sveta, obično to proglasimo tajanstvenim ili čudnim. Čuda se događaju i u čuda veruju i stanovnici Sokobanje i meštani okolnih sela jer su se, kako kažu, u to i uverili. Naime, na desnoj obali reke Moravice, 40 metara visoko na steni, nalazi se “oslikan” lik Bogorodice sa Isusom u naručju, kojoj se pripisuju isceliteljske moći. Na prvi pogled ovo mesto podseća na ulaz u pećinu, ali je to u stvari usek u steni.

Likovi koje je tako čudesno stvorila priroda najbolje se vide iz daljine, posebno sa druge strane obale do koje se stiže drvenim mostićem.

Običaj da se Bogorodici klanja, pale sveće i ostavljaju ikonice, krstići i brojanice na ovom neobičnom mestu postoji od davnina. Po jednoj priči, pred najezdom rimskih vojnika svetica je sa bebom pobegla i sakrila se u obližnjoj pećini, dok se po drugoj to desilo pred naletom turskih osvajača.

Prirodni fenomen za koji se veruje da je isceljujuće mesto
Prirodni fenomen za koji se veruje da je isceljujuće mesto

Na ovo mesto mnogi dolaze i više puta godišnje jer su se, kažu, uverili da je mesto isceljujuće. Govori se o tome da je Bogorodica pomogla brojnim nerotkinjama, ljudima koji imaju problem sa vidom, nepokretnima, pa i duševno obolelima.

Pored useka se nalazi i pećina u koju na svaki Veliki petak dolaze ljudi i čekaju da oko tri sata posle ponoći voda sa tavanice postane kao mleko bela. Samo u toj noći ona kaplje nekoliko minuta i nikada više u toku godine.

Nekoliko stotina metara od stene nalazila se stara hrišćanska crkva koju su porušili Turci. Pre više od deset godina ona je otkopana i postavljen je kamen temeljac za izgradnju nove koja će biti posvećena rođenju Presvete Bogorodice.

Ovaj kraj inače obiluje izvorima lekovitih voda a pored same crkve se nalazi česma iz koje teče voda kojoj se takođe pripisuju isceljujuća svojstva.