Kroz igru se svi razvijamo

Tijana Petrović
KROZ IGRU SE SVI RAZVIJAMO

Za preduzetnicu Tijanu Petrović posao u državnoj firmi nije bio ni malo izazovan. Želela je da iskoristi svoje potencijale, znanje, snagu i ideje i pokrenula je proizvodnju edukativnih igračaka za decu. Na taj način ulepšava detinjstvo ne samo svom detetu, već i mnogim drugim mališanima

Tijana Petrović, komunikolog i istoričar umetnosti, radila je u firmi u kojoj su plate kasnile, a mogućnost za napredovanje maltene da nije postojala. Odavno joj je bilo jasno da je koncept „stalnosti i sigurnosti“  u poslu prevaziđen, naročito u medijima gde je tada radila, i baš iz tog razloga joj je ideja o samozapošljavanju bila sve bliskija. Kretanje u zoni komfora, sa relativno malo odgovornosti nije ju ispunjavalo, već je naprotiv osećala nezadovoljstvo postojećom situacijom koju je želela da promeni. Srećom, nisu joj manjkale ideje a ni hrabrost, te se upustila u proizvodnju Koba Yagi igračaka (www.kobayagi.rs), jedinstvenog brenda koji je sama kreirala. Reč je o setovima za šivenje igračaka od prirodnih materijala koje su edukativne i podstiču razvoj dece kroz igru.

– Kada postanete roditelj, na neki način se i sami ponovo rodite. Prisetite se svojih maštanja i granica koje sebi niste postavljali pre nego što ste upali u „realnost svakodnevice“. Kada sam to osvestila, poželela sam mnogo toga da promenim, da sledim svoj put iako je sve izgledalo vrlo neizvesno.

Ideja je bila da napravi domaći proizvod koji animira decu
Ideja je bila da napravi domaći proizvod koji animira decu

Tijanu su vodile dve zamisli: da pravi igračke za svoje dete – baš kao što ih je njena mama pravila za nju kada je bila mala, kao i da pokrene malu proizvodnju – socijalno preduzeće koje zapošljava žene iz ranjivih grupa, pre svega samohrane majke i penzionerke. Ideja joj je bila i da doprinese razvoju inovativnih, kreativnih i korisnih domaćih proizvoda, kojih je na našem tržištu sve manje. Tijana hrabro nastavlja da razvija svoju ideju i najavljuje da joj je plan da ove godine u svoju mrežu uključi što više mladih edukatora koji će kroz program art edukacije raditi sa decom sa posebnim potrebama.

Tekst: Manja Perić Mitić