Živite li kako želite ili kako vam je ponuđeno
Sve što sam želela
Lori Nelson Spilman

Sve-što-sam-želelaOvo je prvenac američke spisateljice Lori Nelson Spilman, kojim je vrlo brzo stekla planetarnu popularnost. Ne samo zbog uočljive topline, načina na koji piše, obraćanja pažnje na detalje, već i zbog teme – tako bliske i životne svakome od nas.

Jer, u knjizi se bavi životnim snovima. Željama koje su ponekad tipične, ponekad neobične. Godinama kada su nam duše najčistije, najiskrenije i najpoletnije. I onima kada zaboravimo koliko smo bili izuzetni kao deca, pa u zrelim godinama pristajemo na kompromise i ostajemo bez naše suštine.

Glavni lik je Bret Bolindžer, žena koja ima 34 godine i: posao u firmi njene majke, čoveka sa kojim živi, naviku da kupuje skupe, lepe i brendirane stvari, dva brata, izuzetno dobar odnos sa majkom. Ali, majka se razboljeva i umire. Ostavlja čudan testament: da bi Bret dobila svoj deo, moraće da ispuni neke uslove.

Odnosno, ona od advokata dobija požuteli papir na koji je zaboravila, listu stvari koje je zapisala da mora da ostvari u životu kada je imala 14 godina. I koji je pre 2 decenije njena mama našla u kanti za smeće. I sačuvala. A na kojem 10 želja nije ispunila. Ako želi da dobije nasledstvo, moraće to da uradi u narednih godinu dana. Majka je ostavlja i bez posla.

Posle prvobitnog šoka, Bret se lomi i odlučuje da proba. Nema ljutnje na majku, ženu koja ju je zaista izuzetno volela, koja ju je mnogo bolje poznavala nego što sama sebe zna.

Majčina želja je zapravo da u svojoj kćeri probudi onu veselu devojčicu kakva je bila, a koju je negde usput, praveći kompromise u životu i odustajući, izgubila. Majka želi da Bret ponovo pronađe sebe i dođe do svoje suštine.

I ma koliko u početku ispunjenje tih želja deluje suludo, ispostavlja se ne samo da je majka bila u pravu, već da je učinila tako čudnim testamentom najbolju stvar za svoje dete.

Naravno da, na razne načine, Bret uspeva sve da ih ostvari i da je zahvalna majci što joj je na ovako neobičan način pomogla da ponovo bude iskreno srećna, ispunjena i svoja.

Koliko svako od nas, da bi lakše i bezbolnije plivao kroz život, čini ustupke, odustaje od svojih snova, prilagođava se mogućnostima? Koliko često svi biramo lakši put i ubeđujemo sebe da je i lepši i onaj pravi, ali u dubini duše znamo da nije, nimalo? Koliko svi onim što zovemo odrastanje idemo protiv naše suštine, i tako živimo ne kako želimo nego kako se od nas očekuje?

Na stranicama ove knjige možemo pronaći odgovore na ova pitanja, lagano putujući zajedno sa Bret do ispunjenja želja njene duše.

Mnogi, iz potrebe za kakvom-takvom ljubavlju žive u partnerskim vezama koje nemaju dubinu, toplinu i treptaje toliko važne za emotivne odnose. Po principu bolje ikakva nego nikakva veza živi i naša junakinja, pristala na odricanja samo da ne bude sama. A onda je povratak toj listi životnih želja koju je napisala kao tinejdžerka, a na kojoj je i želja „ludo se zaljubiti“ uči šta prava ljubav jeste.

Zbog te veze, na primer, zaturila je svoju potrebu da se ostvari kao majka, zaboravila koliko voli životinje i želju da ima psa. Živi bez nekih važnih ljudi zato što ne želi da rizikuje i potraži ih, ne misleći na divne trenutke koje je delila sa njima.

Radi posao koji je dobro plaćen ali koji joj nije preterano uzbuljiv i privlačan, i ubeđuje sebe da je san da bude učiteljica detinjast. Ali, pod pritiskom uslova u testamentu vraća se tom pozivu i on je, kako je majka i očekivala, ispunjava i celu obuzima.

Koliko često ubedimo sebe da nešto ne možemo i ne znamo, a da se nismo okuražili da probamo? A deca nemaju strah od neuspeha i razočaranja i znaju samo šta iskreno žele i šta im je zaista potrebno. Tih strahova se moramo osloboditi.

Čitajući ovu knjigu ne možemo a da ne pomislimo od čega smo sve i sami odustali, što zato što nas je bilo strah da krenemo nepoznatim putem, što zato što smo vremenom naučili da se stidimo da budemo svoji i luckasti, ili zato što smo uzeli ono što nam život pruža kao alternativu.

I ubedili sebe da je to sreća, da smo to mi. Ali, kada bismo se osamili i iskreno popričali sa samim sobom, morali bismo priznati da je život koji vodimo lažni kompromis.

A samo treba da verujemo, kao što piše u knjizi da: „Imamo moć da ostvarimo svoje želje, potrebno je samo da prikupimo hrabrost“.

Ovo je jedna od onih knjiga idealnih za prohladne i kišne vikende. Knjiga koja nam nežno boji slobodno vreme i vodi u neke naše izgubljene, a pažnje vredne svetove.

Knjiga koja nas putovanjem kroz živote junaka u njoj, motiviše da promenimo na bolje sami sebe i naš mikro-svet u kojem živimo. I budemo mi, u pravom smislu te reči.

Preporučila: Željka Zebić
Foto: Pixabay, promo