Naslovna / Bonus za dušu / Antistresna rokenrol priča
Ekspresno lečenje stresa
Antistresna rokenrol priča Ekspresno lečenje stresa

Antistresna rokenrol priča
Ekspresno lečenje stresa

Znate li šta brzo ublažava stres? Slušanje muzike. Šta je još efikasnije? Kad slušate muziku i igrate u njenom ritmu. A šta je najbolje? Kada uz muziku plešete i pevate, posebno na koncertu.

Evo jedne antistresne rokenrol priče i događaja koji će izbaciti iz nas sav stres. Najmlađi rok gitarista, autor i frontmen na prostorima Evrope, Nikola Džoni Ranković, koji je ovih dana napunio samo 14 godina, rođen je sa pola srca i inverzijom unutrašnjih organa, pa je kao mali imao dve složene operacije. Kao posledica operacija dijagnostikovan mu je dijabetes, a to praktično znači da svakog dana uzima insulin i redovno proverava nivo šećera u krvi.

Stres je jedna od stvari koje bi za njega mogle biti pogubne. Zato je izabrao da sebe, ali i druge, leči muzikom. Džoni kaže:

  • Izabrao sam rokenrol a imao sam sreću da je i rokenrol izabrao mene, to je moj način za borbu protiv svih problema, i malih i većih. Ljudi su skloni da preteruju i prave probleme tamo gde ih nema a da one suštinske guraju pod tepih. Ja sam tip koji probleme rešava a muzika mi najviše pomaže u tome, ona oslobađa od negativne energije a podstiče pozitivno razmišljanje. Nema boljeg provoda od probe sa bendom ili od dobro odsviranog koncerta, kaže Džoni.

dzoni rankovic1

E da. To su reči dečaka koji zna šta može i hoće, i onda svoj san ostvaruje. Nije Nikola samo talentovani dečak koji svira, komponuje i peva. Od kada je počeo intenzivno da svira gitaru, sa samo 6 godina (sa 7 je krenuo i sa školovanjem kod najbolji u svetu muzike kod nas), posvećivao se i humanitarrnom radu.

Prihode sa mnogih nastupa namenjivao je bolesnoj i drugoj deci koja nemaju osnovne uslove za normalan život, prikupljaao za njih i druge vrste materijalne pomoći ali i bio podrška kao neko ko je prošao tešku bitku za život.

Dečak, a svira, rezonuje i govori kao zreo odrastao čovek. Uvek nasmejan i pun energije. Najmlađi roker, veliki talenat na celom kontinentu, a naše dete!

Najveće priznanje koje je dobio do sada je svakako EXIT “Youth hero” 2017. godine za doprinos kulturi, muzici, humanitarnom radu, u posebnoj kategoriji. Ima on još nagrada i priznanja, ali mi nemamo mesta da ih sve nabrojimo!

Iza njega je mnogo nastupa, dostojnih karijere duplo pa i tri puta starijeg muzičara. Nastupao je što samostalno, što sa našim proslavljenim muzičarima, od malih sala do stadiona, trgova i TV studija.