Dvorac

Dragulj očuvane prirode i izazov za golfere
DVORAC BRŽEŽNO – antistres raj

Na samo 30 km od grada Vroclava u Poljskoj nalazi se ANTISTRES RAJ! Da baš tako. U predivnoj prirodi, iza teške gvozdene kapije nalazi se Palace Brzezno ili Dvorac Bržežno (www.palacbrzezno.pl) koji je pravi biser arhitekture.

Celo selo je u davna vremena pripadalo vrlo imućnoj i uticajnoj porodici Kospoth koja je živela na ovim prostorima između 18. i 19. veka. Sam dvorac je izgrađen na način koji najbolje oslikava bogatstvo tadašnje kraljevine i sa željom da se kroz umetničke slike i predmete sačuva istorija, kultura. Ali njegova sudbina i sudbina umetničkih predmeta i nameštaja nije bila sjajna. Tokom drugog svetskog rata dvorac nije bio oštećen, ali su ga ruski vojnici opustošili pred sam završetak rata. Dvorac je zatim pripao Poljoprivrednom gazdinstvu koje nije mnogo marilo o njegovoj kulturnoj vrednosti. Nakon tri renoviranja i kako to uvek bude i u životu ljudi, posle kiše dolazi sunce, dvorac je pronašao svoje nove vlasnike u novembru 1999. godine koji su ga otkupili i koji brinu o ovom divnom mestu i danas. Zahvaljujući njihovim dubokim naporima, vratili su bivšu slavu ovog prelepog dvorca. Palata je renovirana, opremljena je istorijskim nameštajem, a uređena je zaista u plemenitom stilu prošlosti. Park oko nje prostire se na oko 3,5 hektara prirodne šume. U tom raju smešten je i Gradi golf teren sa 18 rupa, koji se prostire između šume u kojoj možete naći mnoga stara, ponosna stabla hrasta, bukve, crvenog hrasta od kojih većina njih ima i preko 200 godina.

Dvorac je smešten na severnoj obali Trzebnickie brda (čarobna zemlja Cistericijanaca, poznata po tradicijama vina i zdravstvenim odmaralištima iz XIX veka), u dolini reke Oder, sa izuzetno bogatom florom i faunom. Dvorac Bržežno je pravi biser na zemlji. Mislim da ne postoji neko drugo mesto tako lepo ispunjeno dobrom energijom, tišinom i tako potrebnim mirom posle naše stresne svakodnevice, mirisima iz prirode, ukusnim jelima iz domaće kuhinje, gde se uz svaki obrok servira salata i povrće iz bašte koja se nalazi u sklopu ovog kompleksa. Svežeg vazduha i atrakcija svih vrsta ne nedostaje ovom po svemu posebnom mestu. Pored fantastičnog golf terena, gosti mogu da uživaju u šetnji, igraju tenis, idu u ribolov, voze bicikl, da se oprobaju u Nordic walking (Nordijsko pešačenje), kao i da se opuste u spa centru koji je zvanično priznat kao zdravstveni resort.

Sobe u obnovljenom delu su modernog stila, ali im ne nedostaje šarm. Moderno se lepo uklopilo sa starim i čine divnu simbiozu za posetioce. Ali, ovo nije samo hotel sa predivnim spa centrom u kome se pruža mogućnost da se opustite u saunama u kojima isparava so sa Himalaja, sasvim okrepite svoje telo posle masaže, već je to mesto gde se pruža u svoj svojoj lepoti i izazovu Gradi Golf teren na kome se svake godine, prvog vikenda u septembru, održava ”Wroclaw Open”! U periodu od 25 – 29. septembra boravila sam u Dvorcu Bržežno i naravno igrala golf.
Šta reći osim sve čestitke vlasnicima na pružanju vrhunske usluge svojim gostima. Od trenutka kada sletite na aerodrom, gde vas čeka transport do hotela, vi imate samo jedan zadatak – da se opustite i zaboravite na stres. Jer, ovde vas pored zdravog vazduha, flaširane lekovite gazirane i negazirane vode koja vas čeka u sobi, očekuje divan personal koji zna svoj posao a to je – da vam ovaj boravak bude po svemu nezaboravan. Moj cilj je bio da igram golf na jednom od najlepših golf terena u Poljskoj i to sam uspela. Ne treba reći da je izazov bio veliki jer ovaj golf teren je po svemu poseban i zahtevan, ali sam zato bila u mogućnosti da uživam i u predelu koji se prostire pored terena. Sve je usmereno ka vama i vašem odmoru i oporavku od stresne svakodnevice.
Dvorac Bržežno i sve što sačinjava ovaj predivan biser prirode je jedno od mesta kome ću se vratiti ponovo – čim osetim potrebu da se oporavim od stresa i napunim dobrom energijom i zdravom hranom.

Preporučila: Zorica Salijević
Stokholm, Švedska
književnik i novinar
Osnivač NGO ARTE SCAN
Foto: privatna arhiva