šta drugi misle

Kako da prestanemo da brinemo
…o tome šta drugi misle o nama

Svakodnevno donosimo različite odluke i to je prirodan deo života. One su podložne mišljenjima drugih ljudi, pa je i to u redu. Međutim, ako stalno brinemo o tome šta će ljudi misliti ili reći o našem ponašanju, odlukama, nama…  to može da postane ozbiljan problem koji će nas kočiti u napredovanju, samopoštovanju, pa u krajnjem slučaju i u ispunjenju srećnog života kakvom svi težimo, kaže Mark DeNikola, trener ličnog razvoja.

Nije suština, ni cilj, da u potpunosti isključite mišljenje drugih ljudi, već da ne dopustite da ono diktira način vašeg života.

Evo nekih podsetnika na koje nam ukazuje DeNikola, a koji mogu da budu korisni u ovom odnosu:

Većina saveta je ukorenjeno u ljubomori 

Na površini može izgledati kao da kritika dolazi kao savet nekoga ko ima više znanja i iskustva, ali u stvarnosti je često ukorenjena u osećaju niže vrednosti i ljubomori. Neko drugi se oseća ugroženo zbog onoga što radite, i umesto da se fokusira na to kako i sam može da uradi nešto slično u svom životu, on bira da troši svoju energiju pokušavajući da umanji vrednost vašeg postignuća. Istina je da mi nismo nikada ni superiorni ni inferiorni u odnosu na druge, i što pre izaberemo da poštujemo jedni druge, naše vrednosti i mišljenja, brže ćemo svi biti istinski srećni.

Čak je i za “neuspeh” trebalo hrabrosti 

Svi s vremena na vreme u velikoj šemi života negde pokleknemo, ali bi te loše momente trebalo doživeti kao ključne za naš razvoj i rast. Dakle, kad sledeći put dobijete kritiku od nekoga kao rezultat vašeg neuspeha, podsetite se koliko vam je hrabrosti bilo potrebno da nešto uradite, bez obzira kakav je krajni ishod. Fokusirajte se na tu hrabrost, a ne na neprijatan komentar sa druge strane. Na taj način ćete povratiti samopouzdanje mnogo brže nego što možete i da zamislite.

Pages: 1 2