Naslovna / Putovanja / Lepa mesta / Kikladski arhipelag
RAJ U SRCU MEDITERANA
Kikladski arhipelagRAJ U SRCU MEDITERANA

Kikladski arhipelag
RAJ U SRCU MEDITERANA

Egejska ostrva dele se na sedam velikih arhipelaga i gotovo svi pripadaju Grčkoj, a mi ćemo vam ovog puta predstaviti Kiklade. Neka vam ovaj egejski antistres vodič bude uvertira u posebne priče o tim egzotičnim grčkim ostrvima na kojima biste mogli da provedete sledeće leto

Dok se bacao u more sa vrha najjužnijeg atičkog rta Suniona, misleći da je njegov sin Tezej izgubio život u borbi sa Minotaurom, mitski kralj Atine Egej verovatno nije mogao ni da zamisli da će postati ne samo glavni heroj Sofoklove tragedije, već i da će ta beskrajna plava površina jednog dana poneti njegovo ime. Egejsko more, koje se prostire od Halkidikija na severu do Krita na jugu, zapravo je četiri stotine kvadratnih kilometara dug zaliv između Evrope i Male Azije, mirna duboka voda koja se smatra kolevkom minojske kulture, prve karike u evropskom lancu. Zbog prijateljskih uslova plovidbe mornari su ga u prošlosti nazivali i Belim morem, kao pandan onom opasnijem, Crnom.

Kikladski arhipelag čini čak 220 ostrva. Relativno su mala, a veliki broj nije ni naseljen. Kikladi su dobili ime po grčkoj reči „okolo“, jer se nalaze oko ostrva Delos, koje se u antička vremena smatralo svetim mestom. Smešteni su jugoistočno od grčkog kopna i severno od Krita. Postojala je i razvijena kikladska civilizacija, bliska minojskoj i podeljena na ostrva-države, koju je uništila erupcija vulkana na Santoriniju. Veruje se da je upravo ova eksplozija poslužila kao inspiracija Platonu za njegovu parabolu o Atlantidi. Iza ove kulture ostale su brojne figurine koje svedoče o životu na tom rajskom predelu Mediterana, te nije ni čudo ova gomila bisera razbacanih po Egeju danas privlači toliku pažnju turista iz celog sveta.

Santorini je svakako najzvučnije ime, koje je poslednjih decenija zajedno sa obližnjim Mikonosom postalo statusni simbol. Grci ga zovu Tira, a poznatiji, latinski naziv, nastao je spajanjem reči Sveta Irena. Oblik ostrva je posebno zanimljiv, podseća na obrnuto slovo C, a oblikovala ga je pomenuta erupcija. Sve je ovde podređeno gostu, od turizma kao apsolutno najvažnije privredne grane, do gastronomije, pomorstva i zanatstva vezanog uglavnom za izradu suvenira. Zbog ograničene dostupnosti vode i prilično ogoljenog reljefa poljoprivreda nikad nije bila dominantno zanimanje ostrvljana, ali je uzgajanje maslina, vinove loze i južnog voća bilo i ostalo tradicija. Malo je četinarskog rastinja i zelenila, koji bi ovim krajevima pružali karakterističan mediteranski miris.

Prepoznatljiva je arhitektura Kiklada. Ova ostrva imaju nešto što ostatak Sredozemlja nema, a posebno je interesantno posetiocima – to su tradicionalne niske kuće okrečene u čisto belu boju, sa pokojom plavom roletnom i vratima istih nijansi, kao asocijacija na grčku zastavu. Ta arhitektura, vidljiva već sa trajekta kada se sa svih strana približavaju ostrvima, čini da se putnici načičkaju na palube kako bi uživali u neverovatnim panoramama koje se često nalaze na turističkim brošurama.
A na pomen Santroninija većini se pred očima stvori romantični zalazak sunca iznad vulkana, posmatran sa naselja na vrhu ostrva. Pored belih kućica i autentičnih kupola crkava, dah oduzimaju i uske ulice popločane kamenjem, kojima, ako imate dovoljno vremena i živaca, možete stići dole do mora i plaža prekrivenih šljunkom i vulkanskim stenama. Ako ste smešteni negde na vrhu i nemate snage da se nakon dana provedenog na plaži penjete do hotela, možete iskoristiti omiljeno i najsigurnije prevozno sredstvo – magarca!

Naksos je najveće i najrodnije ostrvo Kiklada. Ako je verovati mitologiji, Zevs je na ovom raju u srcu Egejskog mora proveo detinjstvo. Iako je i Naksos udaljen od kopna, ima dovoljno vode zahvaljujući visokim planinama koje zaustavljaju kišne oblake. Zbog toga je biljni i životinjski svet ovde bujan. U živopisnom gradu koji nosi isto ime, nalazi se i nešto što će vas na trenutak odvesti u davnu istoriju. To je čuvena Portara, velika mermerna kapija koja je nekad bila deo hrama na Palatiji, malom ostrvu u luci. Legenda kaže da je upravo u toj palati Tezej ostavio svoju Arijadnu nakon što je ubio Minotaura…
A ako se već nađete na Naksosu, ne propustite priliku da se trajektima koji često saobraćaju odvezete do obližnjih Mikonosa, Parosa ili Iosa, koji se mogu videti na horizontu. O njima ćemo nekom drugom prilikom.

Tekst i fotografije: Snežana Ilić