Naslovna / Bonus za dušu / Izložba kao dobra antistres terapija
PUCKETANJE PLOČA NA GRAMOFONU
Izložba kao dobra antistres terapija PUCKETANJE PLOČA NA GRAMOFONU

Izložba kao dobra antistres terapija
PUCKETANJE PLOČA NA GRAMOFONU

Ako vam je naslov stvorio žive slike u glavi, ovo je tekst za vas. Kako da posetom jednoj izložbi uđete u vremeplov koji vas vodi u detinjstvo i odrastanje, probudite maštu, izbrišete tragove stresa i umora

U Beogradu do 31. marta ove godine, traje neobična izložba – izložba gramofonskih ploča. Mi smo bili u prostoru Muzeja nauke i tehnike (Skender-begova 5), i otvorili kutiju sećanja na zlatne godine muzike na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Postavka obukvata oko 150 gramofonskih ploča i to izdavačke kuće “Jugoton” iz Zagreba, kuće koja danas nosi naziv “Croatia records”. Izloženi su i uređaji koji su se nakada koristi u proizvodnji tog zaboravljenog nosača zvuka i naravno – gramofoni. Fotografije, prikazi tekstova u novinama o muzičkim izdanjima, paneli sa informacijama o muzici i pločama tog vremena, čak i video-materijali. Izložba se zvanično zove „Jugoton – ISTOČNO DO RAJA (1947-1991)“ i rezultat je saradnje beogradskog Muzeja nauke i tehnike i dve hrvatske institucije: Tehničkog muzeja iz Zagreba i umetničke organizacije Kultura Umjetnosti.
“Jugoton” je bio prva jugoslovenska muzička izdavačka kuća, simbol jednog vremena, socijalizma i ubrzanog razvoja, entuzijastičnih početaka, i najvažnije, muzike koja se i danas sluša.
Muzike koja je obeležila naše živote, i kada je reč o licenciranim ali i domaćim izdanjima. Mnogi koji su rasli uz ploče sećaju se koliko je draži bilo u pucketanju vinila pod iglom na gramofonu. Toga na formatima koji su nasledili ploče nema. Singlice ili lonplejke, bile su čuvane kao svetinje, pažljivo stavljane na gramofone, a slušanje muzike su bili trenuci velikog uživanja. Uz ploče smo se družili i voleli, igrali na prvim žurkama, pevali kada smo bili sami.

Iskreno, kome je od vas bočica od dezodoransa bila mikrofon pred ogledalom? Koliko vas je plakalo uz ploču zbog prve ljubavi, vraćajući iglu na grafonu na baš “tu” pesmu?