otežano varenje

Druga medalja praznika
Kako da sprečite otežano varenje

Praznici su vreme koje se provodi sa porodicom i istovremeno prilika za prijatno druženje sa prijateljima.

Tradicionalno, bogata trpeza predstavlja gotovo nezaobilazni sastavni deo prazničnih gozbi, a sa unosom hrane i konzumacijom alkoholnih piće se često preteruje, što ima za posledicu osećaj otežanog varenja.

– Hrana koja se konzumira u vreme slavskih i prazničnih trpeza, ali i van njih je vrlo često izuzetno kalorična (masna i jaka), tj. izrazito teška za varenje. Na srpskoj trpezi vekovima je dominirala hrana puna celuloze, a treba naglasiti da naš digestivni sistem nema mogućnost varenja takve hrane svakodnevno – kaže mr sci dr Tatjana Cvejić Pašić.

Procena je, da u tom periodu, bar svaka četvrta osoba ima simptome dispepsije. Dispepsija je stručni naziv za bol ili nelagodnost u gornjem delu trbuha koji je povezan sa uzimanjem hrane i može biti praćen osećajem nadutosti, mučninom, podrigivanjem ili pojačanim gasovima. Ove tegobe najčešće nemaju jasan razlog, što samo po sebi ne znači da se ne radi o ozbiljnom problemu koji u značajnoj meri utiče na kvalitet života.

Dispepsija se češće javlja u mlađem životnom dobu. Osobe sa takvim tegobama često same posežu za lekovima ili pomoćnim lekovitim sredstvima u nadi da će njihovi problemi brzo i lako proći – tek se svaka četvrta osoba obraća lekaru za pomoć.

Lečenje dispepsije može biti jednostavno, ali nekada zahteva i složeniji dijagnostičko-terapijski pristup.

– Loše životne navike i nedovoljno kretanje, uz konzumiranje visoko energetskih napitaka i visoko kalorične hrane, dovelo je do značajnog porasta metaboličkog sindroma, odnosno veoma se povećao broj pacijenata koji boluju od Dijabetesa Melitusa tipa 2 (DM tip 2) i hipertenzije (HTA). Procena je da oko 35% pacijenta koji imaju DM tip 2 ima i poremećaj egzokrine funkcije pankresa – objašnjava na[a sagovornica.

U principu, promena životnih navika kao što je konzumacija manjih i češćih obroka, dovoljno vremena izdvojenog za svaki obrok, izbegavanje određenih namirnica čijom razgradnjom nastaju gasovi (fermentacija), izbegavanje tzv. “brze hrane”, grickalica i gaziranih pića, kod većine osoba dovodi do poboljšanja simptoma.

S obzirom na to da je u osnovi poremećaja neretko funkcionalni (ne pravi) nedostatak enzima koji učestvuju u razgradnji unetih namirnica, terapija lekovima koji pomažu varenje hrane i njenu apsorpciju mogu biti od pomoći. Preparati pankreasnih enzima mogu poboljšati varenje, smanjiti osećaj nelagodnosti u stomaku, težinu, mučninu i preteranu nadutost.

Tekst: Anđelka Popadić
Foto: Pixabay
Izvor: aska.rs