Naslovna / Kolumne / Vesela domaćica
Šta želite da ponesete u 2018?
Vesela domaćica Šta želite da ponesete u 2018?

Vesela domaćica
Šta želite da ponesete u 2018?

veselaDobar dan 🙂
Da vam šapnem…

Laganim, hladnim, dugačkim koracima decembar polako završava svoj put. Štafetnu palicu jedinstvene i neponovljive 2017. godine nosi ka cilju. Navikao je on to, jer svake godine ima tu čast da završi i zatvori jedan krug. I zna on da se njegovi listovi usamljeno njišu na kućnim kalendarima i veoma dobro podnosi poglede na njih i one dobro oslobađajuće pokrete cepanja njegovog zadnjeg lista protekle godine, propraćenim uzdahom olakšanja da je gotovo. Dobro je! Završila se! Biće bolje!

I ne buni se puno što se na njegova pleća svale svi uspesi i neuspesi prethodnih meseci, jer isto tako zna da njegov list mnogi pomiluju i toplim pogledom isprate zavisno od lepih događaja po kojima će pamtiti ovu neponovljivu 2017.

Kako je vi pamtite? Kakva vam je bila? Jeste li ostvarili svoje napisane ciljeve prethodnog decembra?

Da li jedva čekate da joj vidite kraj ili ste ipak od onih koji su shvatili da život nije do godine, meseca ili kalendara, već do vas, do one glavne ili sporedne uloge koju ste sami sebi dodelili.

Znam da mnogima od vas pojam „Nova godina“ daje motiv, snagu, veru i nadu da će biti bolje. I meni je to nekad značilo ali verujte veoma kratko. Pri prvim januarskim danima shvatila sam da ako u novu godinu uđem sa svojim prepunim teškim koferima starih navika, ja sam ona ista stara ja od pre. Ona koja svoje pretrpane kofere i dalje vuče i nosi na svojim plećima nemajući snagu i volju da svesno odluči da joj bude bolje. Često se dešava da težinu kofera nesvesno nosimo ušuškani u zonu komfora svakodnevnice, nemajući hrabrosti da se zagledamo u njihove dubine. Plašimo se da raspremimo krš. Ne verujemo da možemo ili čak lakše nam je okriviti druge, vlast, državu ili poslodavca što nešto nije kako treba. Možda je lakše ali ne vodi do boljitka.

Do boljeg sutra samo nas vodi odluka da to hoćemo i želimo. Do boljeg sutra dovodi nas spoznaja da je naš život samo u našim rukama, hteli mi to da shvatimo ili ne.

Ja sam shvatila. Moralo se pocepati dosta planova i spiskova zapisanih neostvarenih ciljeva i proći dosta novih godina, ali vredelo je. Trenutak spoznaje da je vreme okrenuti novi list i otarasiti se starih stvari iz kofera doneo je SLOBODU I LAKOĆU. U prvi mah me je i uplašio i iznenadio, ali sjaj oka i osmeh u ogledalu su mi dali potvrdu da je to pravi put. Ona iskrica radosti u srcu koja se upalila povela me je kroz sopstvene mračne hodnike osvetljavajući davno zatrpane gomile pogrešnih uverenja, potisnutih emocija i nezadovoljstava koje sam jednostavno godinama gomilala misleći da mora tako. Nisam tada znala, ali sada znam, da sve te neke stvari koje sam primila tokom života recimo od mame, tate, učitelja, škole ili sredine mogu da bacim ako mi ne služe. Mogu da ih zamenim novim uverenjima koja će biti bolja za mene i doneti mi sreću.

Ja ću 2017. godinu pamtiti po divnoj spoznaji da zaista radom na sebi možemo da postanemo najbolja verzija sebe nevezano za godine i uloge koje imamo. Nije bitno da li smo mladi ili stari, da li smo mame ili nismo, da li smo zaposlene ili nezaposlene. Bitno je samo da li smo srećne ili nismo. Bitno je samo shvatiti da odluka o sopstvenoj sreći zavisi samo od nas a za to nam nije bitan datum. Za to nam ne treba Nova godina ili prvi januar. To možemo uvek ili baš sad.

Razmislite i odlučite i ne tražite izgovore jer Nova godina će ubrzo postati stara ako u nju uđete isti vi,  sa pretrpanim koferima i starim navikama. Nova će ostati samo na papiru i kalendaru a to nam dragi  moji nije cilj. Zato ‘ajmo u raspremanje! Meni je ostalo još par pregrada … pišite na www.facebook.com/veseladomacica1111 kako vam ide i probajte da li vam se sviđa Rolovana teleća plećka koju ću pripremiti za novogodišnju noć… Čekam vas…

ROLOVANA TELEĆA PLEĆKA

Potrebno je: 2 kg teleće plećke bez kosti, sok i kora od jednog limuna, 1 kašičica začina od povrća, so, biber, 300 g crnog luka, 1 dcl ulja, 1 kg krompira, origano, 1 goveđa kocka.

Plećku obraditi nožem da se dobije jedan široki komad za rolovanje. Pomešati zajedno začin od povrće sa limunovim sokom i premazati meso. Posuti malo bibera i origana i saviti meso u rolat koji se pričvrsti koncem ili žicom za ražnjiće. U pleh staviti luk iseckan na krupnije kocke i na njega staviti rolat. Sve to zaliti sa 1 dcl vode poklopiti i peći oko sat na 180 stepeni. Povremeno je potrebno prelivati rolat. Krompir iseći na kriške i staviti oko mesa i zaliti sa 1dcl supe od kocke. Sve to zajedno još peći oko 40 min.

Prijatno!