NO STRESS

Kolumna ANTITABLOIDNO
NO STRESS

Tradicionalno vesela i pozitivna grupa novinarki i novinara krenula je na CMC festival u Vodice. To već postaje lepa tradicija, a sve zahvaljujući Nataliji Cajić iz “Jugotona” i Želimiru Babogredcu, direktoru “Croatia records”-a.
Ekipa iz Srbije je doživela fantastično gostoprimstvo u Dalmaciji, a CMC festival je ostao jedini “morski” festival koji ima “medijsku težinu” i koji okupi na jednom mestu veliki broj zvezda.

Budvanskog festivala više nema. “Sunčane skale” su sve tiše. Za sve nas koji smo odrastali uz šlagere sa splitskih festivala ili kao odrasli, kao novinari provodili dane i dane, noći i noći po festivalskim dernecima, sve što se dešavalo pre par dana u Vodicama bilo je i jako lep i emotivan doživaljaj.
U ova teška tabloidna vremena, gde dominira treš na naslovnim stranama, ovo je festival koji stvara atmosferu, što bi rekli Tonči Huljić i Madre Badessa “No stress”:

“Triba relaksacija,
triba deportacija,
loših informacija,
svi mi pune glavu, a ja sam u pravu..
Nisam ja čovik za stres,
odmah me pukne za ples!
No stress, no stress, samo easy
no stress, no stress i ne šizi”.

Ovu pesmu sam ponavljao kao mantru dok sam se kupao u moru u Vodicama. I verujte, kad sam se vratio kući u Novi Sad, i ovde više nije bilo stresa iako sam pre puta imao negativne energije za izvoz!
Utisak sa CMC festivala je i da se neke legende pop muzike fantastično drže. Željko Bebek je u neverovatnoj formi, ima energiju dečkića a rođen je daleke 1945. godine. Njegova pesma “Po kafanama” bila je ultimativni hit prošlogodišnjeg festivala. I nastavlja da širi energiju i ove.

Masimo Savić je pokazao da ne traje slučajno toliko dugo, već da su razlozi svi njegovi kvaliteti. Neda Ukraden je pedesetu godinu karijere (a izgleda kao da ni godina života toliko nema!), proslavila uz pesmu “Favorit”. Dok je pevala igrala je ravnopravno sa mladim devojkama iz plesne grupe.

Neverovatan primer pozitivne energije i neko kome temperament i potreba da radi neprestano duvaju vetar u leđa je Zlatko Pejaković. Njega mi u Srbiji nismo videli decenijama. Sada, u Vodicama, razvalio je rivom kada je zapevao “Ćerge”.
A tek kada smo čuli njegovu verziju pesme Dragana Živkovića Tozovca “Ti si me čekala”! Ispred bine, moja koleginica Tanja Miražić, divni pozitivni kolega Martin Hordžić i ja smo odigrali pravu folk koreografiju, kao da ju je osmislio Petar Slaj a režirao Anton Marti.
Tako je dobro slušati dobru narodnu pesmu u pop i rok aranžmanu, a da nije cajka!

Da se ja vratim na Tončija Huljića – prosto je neverovatno koliko hitova taj čovek može da napravi. Pored pomenute pesme “No stress”, njegov je i po meni najveći ovogodišnji hit festivala “Žena, a ne broj” grupe Magazin, pa onda pesma kojom se popravlja raspoloženje preslatke Danijele Martinović “Nemam mjeru”.
Mladi Adis Škaljo svojim lepim sarajevskim vaspitavanjem i sjajnim ponašanjem je moj favorit za buduću veliku regionalnu pop zvezdu. Tu je naravno i Mia Dimšić sa novom kantri pesmom “Bezimeni”, kao nešto sasvim novo i osvežavajuće na muzičkoj sceni u regionu. Njen veliki hit “Život nije siv” je postao naša kolektivna himna, misao koja nam pomaže da preživimo ova teška vremena.
Moram da kažem da smo malo i tabloidno uživali gledajući seksi Lidiju Bačić, prelepu Lanu Jarčević i veoma interesantnu Slovenku Ninu Doneli.
CMC je ispunio svoju misiju. Jer, šta je čar letnjih festivala?
Da se u etar pusti puno letnjih i Youtube singlova. Da to kao diskografsko izdanje bude najprodavanije. I, da već jednom zaboravimo na sve naše tranzicione probleme.

Svojim fotografijama novinarska ekipa iz Srbije je “zapalila” društvene mreže, a na “Dalmatini” se skoro nije čuo veseliji autobus.
A za sve su krivi Mia i Tonči jer “život nije siv”.
I sve je antistres samo pod uslovom da svakoga juna idete na CMC festival u Vodice.
Prošao sam Mesame, Beovizije, Budve, Skale, Splitske festivale, Zagreb festove… Ali ne pamtim da mi je skoro negde bilo lepše kao što je ove godine bilo lepo u Vodicima.

Da li je krivo more, što bi otpevale “Divlje jagode” ili su krive ove nove lepe pesme, divni ljudi…
Pojma nemam. A tako sam mislio da je danas teško biti srećan. U stvari: malo baš za sriću triba.