Vesela domaćica Kako sam naučila da kažem NEĆU

Vesela domaćica
Kako sam naučila da kažem NEĆU

vesela

Dobar dan vesele/i moje 🙂
Da vam šapnem…

Kao po navici dugo sam hodala utabanim stazama normi, pravila, tuđih očekivanja. Od ranog detinjstva, s velikim poverenjem, ispunjavala sam očekivanja drugih i ne znajući da mogu drugačije. Setite se, u naše vreme deca su se vaspitavala drugačije i školstvo je funkcionisalo shodno tome. Vaspitanje se zasnivalo na poslušnosti i prihvatanju tuđih kodeksa iako su se ona često razlikovala od naših. Zahtevala se poslušnost i ispunjavanje zadatih obaveza jer „ONI“ su za nas znali najbolje. Iz tog ranog doba polako smo se selili u doba adolescencije. Sitni otpori suprostavljanja oštro su suspendovani tako da za nas osetljivije i slabije „NEĆU“ „NE ŽELIM“ „NE MOGU SAD“ pretvaralo se u „EVO SAD ĆU“ i lažno „HOĆU“. Tim lažnim hoću zatvarali smo pukotine u odnosima, izvršavali mehanički obaveze, a ujedno u sebi stvarali taloge nezadovoljstva. Ta lažna slika prividnog mira da neko nešto zna bolje i više od nas samih za nas nastavila je i da se provlači kroz godine, kroz zaposlenja, zasnivanja porodice, vaspitanje sopstvene dece, pa i brige o roditeljima. Pogrešna uverenja stečena u detinjstvu uzimala su danak.

Kao starije dete u porodici uvek sam nekako snosila više odgovornosti  od sestre koja je bila mlađa a samim tim i bezbrižnija. Dok sam ja gajila svoje lažno i pod moranjem „HOĆU“, ona je tako lepo gajila svoje „NEĆU“ i „NE MOGU“, jer je znala i osećala i videla da ako ona to ne uradi, ima ko će. Naravno ovde ne zameram nikome. Pogotovo ne  sad, kad sam spoznala i osvestila male tajne univerzuma. Roditelji su radili najbolje što su znali i zaista stvarno sve za naše dobro. Sestra, moj veliki stub i oslonac, rasla je rasterećenije idući putem koji sam ja krčila kao starija. Jednostavno su se uloge tako podelile.

Reč „NEĆU“, naizgled obična odrična reč od četiri slova, a u stvari reč ogromne moći. Iako je naučimo u najranijem detinjstvu, mislim da smo je tek kasnije svesni. Tek kasnije zaista shvatimo njeno pravo značenje i vrednost. Lično mislim i da što smo stariji sve je ređe koristimo.

Antistres misao