Dr Tatjana Mrkić Strah je zdrav kada vas juri lav

Dr Tatjana Mrkić
Strah je zdrav kada vas juri lav

Kada vas juri lav i u sličnim situacijama kada se borimo za goli život STRAH je produktivan jer šalje signal mozgu da bude na oprezu i u pripravnosti. U svakodnevnim situacijama gde brinemo i osećamo strah iz raznoraznih razloga na koje možemo ili ne možemo da utičemo, kada strah traje duže vremena u kontinuitetu, stres izazvan strahom, pravi disbalans u našem telu na svim nivoima. I kao takav je poguban jer se stres vremenom deponuje u organizmu i pravi tzv. SENKU, kaže lekar i psihoterapeut  Ridiger Dalke. Tako nagomilan stres manifestuje se u telu kao bolest.

Kao student etnologije i antropologije, davnih dana dobila sam da radim seminarski rad na temu australijskih domorodaca – Aboridžina. U preporučenoj literturi „Adam u okeru“, C. Simpsona piše da su misionari bili između ostalog iznenađeni kada su primetili kako domoroci s vremena na vreme pale neke kolibe, a kada bi se desilo da čovek stane na taj pepeo, odmah umre. Starosedeoci su im objasnili da je to normalno jer su kolibe napravljene za žene da tu borave za vreme njihovog menstrualnog ciklusa i da je samim tim tu nečista i demonska energija. Smatrali su da ko bi stao čak i na ostatak paljevine, tj. pepela od te kolibe, da neće preživeti. To se, na očigled i zaprepašćenje misionara, i dešavalao. Vidite KOLIKO SU UVERENJA JAKA! Toliko da čak može i da se umre.

Mozak ne razlikuje maštu od stvarnosti, već reaguje na ono u šta verujemo i na ono o čemu često razmišljamo. Brinući  se mi pravimo neke neželjene scenarije u glavi i preživljavamo te emocije: strah, stid, ljutnju, tugu…  a to je za naš mozak isto kao da se to stvarno i dogodilo. To je za mozak realnost obzirom da su emocije jake. Obratite pažnju koliko posto vremena dnevno provodite u strahu, ljutnji i drugim niskofrekventnim emocijama i videćete da verovatno veći deo vremena upravo brinete i time narušavate vaše zdravlje. Potrebno je dosta vremena da bi se organizam od toga posle oporavio i vratio u ravnotežu: hormone, štitnu žlezdu, želudačnu kiselinu, ritam srca, opustio mišiće. Za razliku od straha i kontinuirane brige za svašta nešto, kada vas pojuri lav i spasete se, organizam će se oporaviti jer ovaj stres za organizam nije sakupljan u kontinuitetu ili duže vreme i naravno ne dešesava se često da upadate u takvu nevolju, nadam se.

Antistres misao