Naslovna / Kolumne / Aleksandar Filipović / Kolumna Antitabloidno
Da sam DEDA MRAZ
Kolumna Antitabloidno Da sam DEDA MRAZ

Kolumna Antitabloidno
Da sam DEDA MRAZ

Ko će da nam ispuni novogodišnje želje, ako ne Deda Mraz? Ali, i on verovatno ima neke svoje, a tako je ljudski da prvo njih ostvari. Šta bih ja, da sam Deda Mraz, uradio, koje bih želje ostvario sebi, aa koje vama?

Da sam ja Deda Mraz, odmah bih, umesto Aladinove čarobne lampe, zamolio da mi se pokloni jedan – virtuelni globus. Nešto kao vremenska mašina, nalik onima koje smo gledali u naučno-fantastičnim filmovima.

I onda ja samo pritisnem prstom i odmah me taj magični globus odvede u krajeve sveta u kojima nisam bio, jer sam rođen, kao pravi, ali u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu.

Tako bih se potrudio da obiđem sve ono što nisam u mladosti mogao: zbog viza, sankcija, bespararice.

Prvo bih krenuo putevima AVNOJ-a i ponovo obišao celu svoju bivšu a voljenu zemlju SFRJ. Onda bih otišao u svaku od nesvrstanih zemalja, samo da vidim kako njima sada ide.

I sa svakog od tih mesta, opet bih svima slao one klasične razglednice.

Da sam Deda Mraz, ne bih imao velikih finansijskih zahteva, samo da imam toliko para da ne moram da razmišljam hoću li kupiti ovo ili ono. Ne bih voleo ni da ga imam previše, to bi me baš opterećivalo. Nego taman onoliko novca da mogu da imam sve što mi srce poželi, a opet da se ne razbacujem.

Što se društva tiče, kao Deda Mraz bih sebi ispunio želju da me zaobilaze svi baksuzi, ugursuzi i energetski vampiri, ali i onu da se družim samo sa ljudima koji kao i ja vole ćakulu, da pevaju, igraju, da se druže i, ako može, sve to bez ogovaranja, jer to je već negativna energija.

Voleo bih da mi niko ne drži više predavanje i slovo na bilo koju temu, i da živim tako mentalno slobodan  i bez nekog velikog stresa.

Kao što će videti onaj pravi Deda Mraz, moje želje su skromne i tako ljudske.

Želim i vama svima što više zdravlja. Što manje stresa, jer ljudi strašno stradaju upravo zbog njega.

Vremena su teška i treba poželeti, od tog čudotvornog deke na sankama, da nam donese mir i samo „kap veselja“. Za ostalo ne sumnjam da ćete se već snaći.

Pošto sam blažen među damama na ovom portalu, želim tim divnim mojim harizmatičnim koleginicama da što više ugađaju svojim hirovima i prohtevima, jer su se u životu dovoljno naradile. A svima nama želim da vam u 2018-oj pošaljemo najlepšu moguću video reportažu sa jednog posebnog mesta.

Jer, svi sa ovog portala umeju i imaju načine da stvore uslove za sreću. A ipak, tu čarobnu reč ne može tek tako da donese čak ni Gibonni u svojoj pesmi. Za sreću je potrebno nekad se boriti i najvažnije, ne dozvoliti takozvanim objektivnim okolnostima da u nama probudi subjektivne slabosti.

Život je samo jedan i on nema reprizu. Kao ni 2018. godina koja dolazi.

Znate već da nema čarobnog štapića da izađemo iz svih problema koje su nam nagomilavali decenijama. Ali, za početak je potrebno da nemamo problem u sopstvenoj glavi.

I kada bih bio Deda Mraz, nikako ne bih ispunjavao ljudima nemoguće želje. Za srećan život je potrebno jako malo. Za početak, da naučimo da svaki dan bez stresa vredi čitavo bogatstvo.

A to nikada neće moći da shvati ni jedan ministar, ni jedna banka ni jedan međunarodni monetarni fond.

Stoga, hedonizam jedino jača organizam. Jer „godine prolaze nervoznim korakom“.

I zato, da sam ja Deda Mraz, rekao bih svima: “Udri narode brigu na veselje i živi bez stresa, koliko god možeš!!!“