Naslovna / Kolumne / Dragana Bačanek / Sam svoj kouč
Kada ću videti rezultate rada na sebi?
Sam svoj kouč Kada ću videti rezultate rada na sebi?

Sam svoj kouč
Kada ću videti rezultate rada na sebi?

Da li vam  se čini da sav trud koji ulažete u lični razvoj ne donosi rezultate? Imate li utisak da uzaludno trošite vreme na meditaciju, afirmisanje, učenje, radionice, savetovanja i primenu svega što vam se činilo korisnim?

Znam kako se osećate!
Ovo je i moje iskustvo i zato razumem ljude koji me sa razočaranim izrazom lica pitaju „Dragana, a kada ću videti rezultate rada na sebi?“
Razumem ih i u isto vreme znam da će doći trenutak kada će zasijati i znati da je svaki milimetar puta na ičnom razvoju imao smisla.

Ovo su 4 faze koje, po mom mišljenju, prolazimo kroz rad na sebi. Mislim na ozbiljan rad, a ne flertovanje sa temom jer u tom slučaju – ništa se ne menja.

1. Prva faza: Ushićenje zbog spoznaje da možemo da utičemo na naš život. Rezultati su vidljivi i manifestacije se dešavaju svakodnevno.

2. Druga faza: Stvari počinju da izgledaju gore nego što su ikada bile. Osećate se izgubljeno i nemoćno. U ovoj fazi neki odustanu misleći da ono što rade nije dobro, a to je zapravo najplodonosniji period u kome se najintenzivnije uči. (u ovoj fazi vam je pomoć najpotrebnija).

3. Treća faza: Prihvatanje onoga što je jeste. Faza osnaživanja i vraćanja sebi.

4. Četvrta faza: Ponovno uspostavljenje moći, duboki osećaj prihvatanje svega što jeste i uživanja u toku života. Mudrost je ono što dominira.

Naravno rad nikada ne prestaje i nema kraja našem širenju i učenju.

Tekst: Dragana Bačanek, life coach
Foto: privatna arhiva