Alan Vots

6 citata Alana Votsa koji će promeniti vaš život
MUDROST U JEDNOSTAVNIM STVARIMA

Alan Vots je autor knjige “Mudrost nesigurnosti” i jedan od najistaknutijih tumača istočnjačkih disciplina. Među svim kvalitetima ovog velikog govornika i pisca je jedinstveni dar da pojednostavi složene filozofske misli kako bi ih svako razumeo i što je najvažnije – prihvatio i primenio u svom životu

Alan Vots
Alan Vots
Knjiga Mudrost nesigurnosti Alana Votsa (Alan Watts: Wisdom of Insecurity) fantastična je za citiranje. Među brojnim kvalitetima ovog velikog govornika i pisca je izražavanje kompleksnih misli na potpuno jednostavan, razumljiv način. Evo nekih od njegovih magičnih citata koji mogu da vas “probude” i promene vaš život.

1. Ne shvatajte život previše ozbiljno.
Nije ništa novo da ljudi sve shvataju previše ozbiljno, pa i sam život. Naš um nas bombarduje neprekidno mislima o tome “šta bi bilo kad bi bilo”, sve dok ne postanemo zabrinuti i uplašeni. Alan Vots savetuje da se na život gleda na sasvim drugačiji način – tj. potpuno opušteno.
Mi smo mali delić ogromnog univerzuma i nema potrebe da stvari shvatamo previše ozbiljno, kaže. Umesto toga – pronađite način da uživate u svakom trenutku!

2. Opustite se i predajte matici života.
Ono što Alan Vots hoće da kaže je da ništa ne treba forsirati jer se na taj način stvara napetost. Ponekad sve funkcioniše mnogo bolje samo ako se pusti da teče, i jednostavno – dešava.
Baš kao kad plutamo u vodi.
Zamislite samo obrnutu situaciju – mašemo rukama pokušavajući da se održimo na površini i u panici ne možemo da se kontrolišemo i – tonemo. Nekada se to dešava čak i odličnim plivačima.

3. Gledajući univerzum u toku noći, ne možemo da kažemo da je neka zvezda dobra a druga loša, ili da su neke u dobrim a druge u lošim sazvežđima.
Alan Vots naglašava posebno neefikasan sistem reči koji koristimo.
Na primer, neke reči imenuju naše misli… ali one ne određuju da li su naše misli dobre ili loše, negativne ili pozitivne. Isto je i sa drugim stvarima. Ako želite da živite život punim plućima i bez ikakvih ograničenja, na sve što vam se dešava dobro je gledati kao na proces učenja. Ako sve posmatramo crno ili belo, loše ili pozitivno, nikada nećemo videti život onako kakav on stvarno jeste – paletu boja sa mnogo različitih nijansi.

4. Budućnost i naši planovi možda neće imati nikakav značaj osim ako ne budu u potpunom kontaktu sa sadašnjim trenutkom, jer samo u sadašnjosti živimo.
Alan Vots zastupa istočnjačku filozofiju i o načinu života, posebno kada je reč o tome da treba živeti u sadašnjosti i ne opterećivati se prošlošću i budućnošću.
Naime, on kaže da možemo da uživamo samo ako eliminišemo bilo kakav strah od budućnosti, anksioznosti ili depresije. Pravljenje planova za budućnost je jedino korisno za one koji znaju kako da uživaju u onome što budućnost donosi. Potpuno je beskorisno ako živimo za budućnost, a ne uživamo dok je čekamo.
Naučite da uživate u sadašnjosti jer ćete samo tako biti sposobni da uživate u svemu što će budućnost doneti.

5. Ako postoje stalni problemi koji se ne rešavaju, pitanje je da li im se prilazi na pravi način.
Za sve probleme postoji rešenje a rešenja su neiscrpna. Naši umovi su kreativni i logični i imaju moć da stvore rešenja.
Alan Vots, sa svojim pozitivnim načinom razmišljanja, uvek je pronalazio način da reši bilo koji problem. On tvrdi da svako od nas ima iste mogućnosti, samo je potrebno da se opustimo. Nekada je suština samo u tome na koji način posmatramo ono što nam se dešava!

6. Bez rođenja i smrti, i bez neprekidne promene svih oblika života, svet bi bio statičan, mumificiran i dosadan.
Nesumnjivo, ono što ovaj svet čini prelepim je prolaznost i promenljivost svih stvari.
Sve se menja i veoma je važno da to shvatimo i prihvatimo. Mi smo deo ovog sveta i ne možemo da se suprotstavimo njegovom toku.
Ono što možemo je da uživamo u prelepom i očaravajućem plesu svakog trenutka.

Tekst: Ivana Mitrović