Naslovna / Otvoreni um / 5 predloga da ovog leta promenite život na bolje
Šta su to DOBRE LETNJE ODLUKE
5 predloga da ovog leta promenite život na bolje Šta su to DOBRE LETNJE ODLUKE

5 predloga da ovog leta promenite život na bolje
Šta su to DOBRE LETNJE ODLUKE

Kao što provetravamo naše domove tako bi trebalo da povremeno provetrimo i naše duše i umove. Ponedeljak, prvi datum u mesecu, početak nove godine su tipični datumi za odluke i važne početke.

Odluke o promenama i čišćenje života dobro je i sezonski. Nije sve ni lako ni moguće uraditi odjednom, ma kako čvrstu odluku o tome doneli. Šta ima šanse leti da nam uspe?

Na polovini godine smo. Toplo je. Dani su dugi. Sve je živo i treperavo oko nas. Zato odluka broj 1 treba da bude:

  • NE SEDETI KOD KUĆE. Čak i kada vas mrzi, kada ste umorni, neraspoloženi, sami, nemojte sedeti u zatvorenom prostoru. I kada ste se ukočili za stolom na poslu, oznojili u prevozu do kuće, noge vam otekle – izađite negde. Bilo gde. U šetnju bez cilja, brzo hodanje po zelenilu, razgledanje izloga, gledanje u nebo, kafu s prijateljima, na neki društveni događaj. Sve je dobro, sve energizuje i pokreće pozitivne misli i emocije. Odlučite da svakodnevno budete što više napolju.

Druga odluka mogla bi biti da zaboravite na brojke, recimo, koliko vam je godina. Zato neka vaša odluka bude:

  • URADITI NEŠTO LUDO i neočekivano, možda detinjasto, neprimereno (po nekim čudnim standardima) vašim godinama. Setite se šta ste radili ili želeli da uradite kada ste bili mladi, ako ste mladi razmislite šta želite a da biste time „iskočili iz koloseka“. Na primer, idite na koncert na kojem nema vaše generacije, skačite, pevajte; probajte da vozite bicikl ili rolere ako do sada niste; obucite mini suknju iako mislite da su vam kolena ružna; osmehnite se strancu koji vas posmatra, popijte piće s njim i ćaskajte.

Naravno, nemojte odlučiti da se napijete, probate opijate, rizikujete život, povredite i slično.

Treća odluka mogla bi da se odnosi na čišćenje okruženja od loših vibracija, pre svega eliminisanje ljudi koji vam ne gode. Zato bi bilo dobro:

  • PROCENITI ONE S KOJIMA KOMUNICIRAMO. Razmislite, kada pomislite na nekoga, šta osećate? Nervira vas, stvara neprijatnost u stomaku, briše osmeh s lica, tera da mislite o stvarima koje ne možete promeniti? Mnogo priča, priča malo? Smeta vam što je neodgovorna osoba, kasni, izmišlja? Jednostavno, ne odgovara vam? A s druge strane, neke osobe vam nedostaju, ne viđate ih često, volite njihovu energiju, s njima vreme lagano klizi i vi plačete od smeha?

Kao na društvenim mrežama, pa i na njima, za prve slobodno kliknite „delete“, a druge prigrlite. Nije sramota birati ljude kojima ćete se okružiti, ma kakve veze s njima imali i ma kako da vam je prošlost sjajna. Vi ipak imate samo ovo vaše jedino – danas i sada, ne dozvolite da živite tolerantni prema drugima, već pre svega prema sebi.