5 predloga da ovog leta promenite život na bolje Šta su to DOBRE LETNJE ODLUKE

5 predloga da ovog leta promenite život na bolje
Šta su to DOBRE LETNJE ODLUKE

Četvrta odluka mogla bi da bude vezana za budućnost. Leto je dobro za što više uživanja i opuštenost, a kada dođe jesen nekako svi počinjemo da radimo više, vraćamo se u stari ritam. A da ga malo promenimo? Zato bi bilo dobro:

  • NAPRAVITI PLAN AKCIJA. Razmislite šta želite da radite, naučite, vidite. Sve zapišite, i sortirajte po prioritetu. Predlažemo 4 grupe: želim i mogu, želim a ne mogu, ne želim a moram, i ne želim i ne moram.

Mnogo je stvari koje radimo bespotrebno, po navici, njih ćemo staviti u poslednju grupu i pokušati na njih da zaboravimo i prestanemo da ih radimo. Sa onima koje moramo a ne želimo ćemo biti pažljivi, zato pokušajte da razmislite da li postoji neka alternativa za njih, a ako je u ovom trenutku nema, pronađite nešto važno u njima za vas i neka to bude vaš motiv.

Više vremena posvetite razmišljanju o onome što želite a mislite da ne možete. Zašto? Šta treba da uradite da to bude moguće? Od čega zavisi? Gde je koren mišljenju da to nije moguće? Većina kada dobro promisli i oslobodi se uverenja i predrasuda, shvati da je to ipak moguće. A ono što želite i možete – napravite plan realizacije i slobodno krenite ka tome.

I na kraju, dobra peta odluka za početak druge polovine kalendarske godine je:

  • PUSTITI MAŠTU DA SE RAZMAŠE. Maštajte, sanjajte, budite i radite u mislima sve što želite a gušite duboko u sebi. Nemojte se stideti, sputavati, misliti da to nije za vas, da nemate vremena, da je to sramota, da je mnogo nerealno. Vi imate prava na snove deteta, iako više (po kalendaru) niste dete!

U našem narodu postoji rečenica: Pa neće mi na svadbu doći! E to! Leto je idealno da vi budete svoji, da lepršate, zračite neočekivanim sjajem, da napunite baterije. A šta će drugi reći? Zanemarite to. To je njihov a ne vaš problem. Osim ako ih nećete zvati na svadbu…

Ma ni tada. Zato, šta biste? U klub sa upola mlađim, u haljini koja više otkriva nego pokriva, u ledenu vodu da se osvežite iako vam kažu da ćete se razboleti, bosi po vrelom asvaltu? Šta god. To je vaš letnji hir, vaša radost. A to je jedino važno.

Tekst: Željka Zebić
Antistres misao