Beba Dragić SREĆA SE DELJENJEM MNOŽI

Beba Dragić
SREĆA SE DELJENJEM MNOŽI

S obzirom na to da je uvek radila u medijima gde se stres ponaša kao gost kojeg ne možeš izbaciti iz kuće, shvatila je da mora da pronađe načine da zaštiti sebe. Na tom putu svog preobražaja otkrila je jedan potpuno neverovatan svet i upoznala ljude koji su postali njeni duhovni iscelitelji

Prelomna faza u životu Bebe Dragić, danas direktorke korporativnih komunikacija na B92, započela je neposredno pred njen trideseti rođendan. To je, po njenim rečima, bila zastrašujuća cifra, jer se nađeš na raskrisnici sopstvenih, još sasvim nedefinisanih želja, i tuđih očekivanja zasnovanih na principima “hronologije“ uobičajenih životnih događaja: “Fakultet završen?”, “Imaš posao?”, “Dugu vezu?”, “Kada misliš da se venčaš i dobiješ dete”?…
– To je neizostavno vodilo ka duševnom nemiru, posebno u sadejstvu sa velikim poslovnim pritiskom i borbom za egzistenciju, gde za nas same i ono što suštinski jesmo, ima vrlo malo mesta. Kada sam počela da se menjam i osećam da mi koža postaje tesna, shvatila da moram da zaštitim svoje krhko duševno biće pošavši putem jednog potpunog preobražaja.

Učenik je spreman. Pre pet godina naša sagovornica je upoznala Draganu Jovanović, lajf kouča, joga instruktorku i vlasnicu Lifecentra, uz koju je kako kaže, započela njena transformacija:
– “Učitelj se pojavljuje tek onda kada je učenik spreman”, tako da sam baš tada ušla u dotad za mene nepoznat i neistraženi svet spiritualnog. Od Dragane sam naučila da je sreća u meni samoj, a ne nužno u drugima, kao i da vežbanje može biti veliko uživanje. Otkrila mi je jogu, holističku masažu, transcedentalnu meditaciju, wingwave tehniku i upoznala me sa sjajnim stručnjacima iz oblasti ličnog razvoja… Naučila me je kako da učim da budem srećna, mirna i spokojna i sklapam sporazume sa samom sobom, u čemu mi je i knjiga koju sam dobila od nje na dar “Četiri sporazuma”, Don Miguel Ruiza, neizmerno pomogla i rado joj se iznova vraćam.

Krstarenje po sopstvenoj duši. Rad na sopstvenom duševnom biću neprekidan je proces koji bi trebalo stalno obnavljati i nadograđivati. Bebi nekada pomaže i odlazak u crkvu ili manastir Rakovica gde zapali sveću i na tom mestu se, kaže, uzdigne iznad sopstvenih problema. A nekada samo meditira u svoja četiri zida.
– Joga mi je pomogla da relaksiram svoje fizičko telo i “masiram svoje unutrašnje organe”, instruktorka transcedendentalne meditacije Maja Popov me je naučila da se oslobodim duboko ukorenjenih stresova. Zahvaljujući dr Vesni Danilovac i wingwave tehnici spoznala sam kako da otklonim pogrešna uverenja, strahove i emocionalne blokade… Ova izuzetna dama ušla je u svaku “ćeliju” mog mentalnog i emotivnog bića, “izvrnula” je i lepo očistila kako bi kroz nju nesmetano mogla da cirkuliše životna energija i radost. Probala sam i druge tehnike ali znam da ovo nije kraj mog krstarenja po sopstvenoj duši. Sigurna sam da tu ima još skrivenih kanala i neočekivanih mesta kuda mogu doploviti.

Mnogo malih sreća čine jednu veliku. Koje su to važne životne istine koje je spoznala na putu svog razvoja, a koje bi mogla da podeli sa čitaocima?
– Nagomilaju se kroz život razna pogrešna uverenja koja nam roditelji usađuju u podsvest odmalena, poput onog da nije ispravno biti srećan (“Smejem se danas, plakaću sutra!”), ili da se ljubav zaslužuje (“Voleću te više ako budeš dobar/ra”), da nismo nikad dovoljno dobri (“Vidiš kako onaj dečak/devojčica slušaju mamu a ne kao ti!”)… Najvažnija tajna odnosi se na to da treba da ispunimo godine životom a ne život godinama, da je naša duša odabrala naše telo da bismo bili srećni i da mnogo malih sreća čine jednu veliku, da ljubav prema nama samima nije greh i sebičnost jer i u samoj Bibliji kaže: “Voli bližnjeg svog kao sebe samog”, da treba da se radujemo šansi da udahnemo svaki novi dan, da probleme zapravo doživljavamo kao iskušenja, a greške kao lekcije, da činimo sve ono što nas usrećuje a ne ugrožava druge… Najveća životna istina je da se sreća deljenjem množi.

Antistres rituali. Jedan od antistres rituala koji Beba redovno primenjuje je povratak prirodi.
– Volim Savu koja me opušta, tamo “otpustim” niz vodu svoje probleme i negativnu energiju a zadržim lepo osećanje mira i spokoja koje mi reka pruža.
Osim toga, izuzetno mi je važno da na pravi način kanališem svoj višak energije kako se ne bi pretvorio u samodestruktivnu. Kada osetim da ću implodirati, odem na personalni funkcionalni trening sa svojim individualnim trenerom Milošem Stajnočićem ili na grupni Total body workout kod Saše Ružića u Sportsku akademiju Kočović i na parteru eksplodiram!
Ono što mi takođe pomaže u opuštanju je masaža lica i tretman kod moje prijateljice, čuvene kozmetičarke Dragice Kuzman Petrović koja je jedna od najvažnijih figura mog života…
Ishrana je takođe ono što je neraskidivo povezano sa našim zdravljem. Imam sreću da je moj kum dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije, jedan od najboljih stručnjaka iz ove oblasti u našem regionu pa s vremena na vreme obavim i tretman detoksikacije organizma pod njegovim nadzorom. Generalno sam okružena prijateljima i profesionalcima koji veruju u integrativnu medicinu, tako je čak i moj stomatolog dr Tanja Frleta ujedno i homeopata i akupunkturolog.
Ali, jedan od najlepših rituala je vreme provedeno sa sestrićima trojkama Ljubicom, Ognjenom i Urošem čiji su zagrljaji lekoviti i koje mi je pre devet godina podarila sestra Vanja, kao i trenuci sa kumovima i bliskim prijateljima kojima sam blagoslovena u životu.

Moje tri dobre vile. Šta savetuje drugima, kako da izađu iz stanja nezadovoljstva, stresa, nerazumevanja sa okolinom i drugim ljudima?
– Već dugi niz godina imam privilegiju da poznajem holističkog terapeuta, Tatjanu Jevđović, koja je uz Draganu Jovanović i dr Vesnu Danilovac, jedna od moje tri dobre vile. Njene holističke masaže kojima se stimulišu energetske mreže, odnosno, čakre u našem organizmu su čudesne i zaista isceljujuće budući da mi se život značajno menja posle njih. Ono čemu sam bila privilegovana da prisustvujem poslednji put bila je njena radionica Umetnost ravnoteže u okviru koje smo učili kako da prepoznamo upozorenja koje nam šalje fizičko telo, a koje će nam pomoći da reagujemo na vreme da bismo očuvali svoje psiho-fizičko zdravlje i time sačuvali balans i mir u sebi.
Važno je da naučimo da nas spoljni uticaji ne remete mnogo, da loše postupke ljudi samo primetimo i ne preživljavamo, nego pustimo da prođu kraj nas, da se oslobodimo naglašenih sujeta, vodimo računa šta mislimo i izgovaramo, kao i da ne shvatamo ono što nam drugi govore lično jer često to govori više o njima samima.
Kada naučimo da nosimo mir u sebi, počećemo da uživamo u njemu kao u rajskom vrtu.

Zabeležila: Jasmina Stefanović
Antistres misao