Naslovna / Kolumne / Vesela domaćica
Prihvatite svoju ne(savršenost)
Vesela domaćica Prihvatite svoju ne(savršenost)

Vesela domaćica
Prihvatite svoju ne(savršenost)

vesela

Dobar dan

Da vam šapnem…

U zagrljaju tek ozelenelih krošnji, divne Save okupane zlatnim sjajem jutarnjeg sunca, u društvu divnih žena, svake ponaosob posvećene svojoj životnoj misiji, provela sam jedan nezaboravan dan. Znam da divna zelena kućica u kojoj se održavao festival, nije slučajno zelene boje. Znam sada ni da se ja tamo nisam našla slučajno i znam, a i uvek sam znala, da energija ljubavi i razumevanja koju osetite dolaskom na jedno takvo mesto ne može biti našminkana i nameštena. Ona zrači. Ona se oseti i širi poput talasa iz otvorenih srca, nežno i nenametljivo vas grli, budeći beskrajnu zahvalnost što sam baš tu gde jesam. Na jednom mestu našli su se divni profecionalci svojih uloga da nesebično podele svoje znanje i divna skupina različitog doba da to znanje primi sve sa zajedničkom temom i ciljem o SVESNOM RODITELJSTVU na FESTIVALU RODITELJSTVO NOVOG DOBA.

Davno sam postala ponosna mama jednog divnog dečaka i divne devojčice. Uloga mame obogatila je ali i promenila moj život. Iako imam godina koliko imam i svesna pređenih koraka mog života, ja se i danas kad se sve smiri i mesec obasja nežna lica mojih anđela, pitam da li sam dobra mama. I pored datog svakodnevnog maksimuma zaboravljajući često i lična zadovoljstva provuče se to pitanje da li se može, treba, bolje i više. Moram vam priznati da i sebi bojažljivo postavljam to pitanje i retko ga izgovaram naglas, plašeći se odgovora koji bi mogli doći. Međutim juče na festivalu, ja saznah i osvestih da nisam sama i da nije sramota priznati da je ponekad teško. Osvestih da moje pitanje nije tabu tema i da nemoć što ponekad ne znam sve odgovore upitnih okica i to što ponekad osetim tugu i bes nije krivica, već dokaz da MAMA nije bezgrešan betonski stub i sveznajući robot, već nežno biće. Biće sa svim svojim vrlinama i manama koje poseduje i koje bez srama i stida može da ih prizna i prihvati. Slušajući predavanja o svesnom roditeljstvu dobila sam potvrdu da moja odluka spoznati sebe nije sebična i egoistična. Svesnim upoznavanjem i prihvatanjem sebe baš onakvih kakvi jesmo mi samo možemo bolje upoznati i vaspitati našu decu. Osvešćujući i menjajući svoja pogrešna uverenja mi jedino tako možemo formirati njima bolja. Razmislite ako dovoljno ne poznajemo i ne prihvatamo sebe, da li možemo zaista iskreno i svesno poznavati i njih? Ako ne razumemo svoj bes da li možemo razumeti i opravdati njihov?

Ako prihvatimo i sebi oprostimo svoju nesavršenost koja je normalana, možemo i njima lakše objasniti da greške ne osuđuju krivicom da nisu dovoljno dobri i da su one neminovne i služe kao putokaz na životnom putu. To što volimo sebe i dozvoljavamo sebi sopstvenu sreću samo nam može pomoći da svesno širimo zdravu energiju sopstvenim primerom na njih. Našoj dečici, naš primer je jedini merodavan svedok, bolji od bilo kakvih izgovorenih reči.

Juče sam čula i veoma mi je koristilo najnovije sprovedeno istraživanje da deci nije bilo bitno koliko su roditelji ili mame zarađivale tokom svog života već da li su živeći svoju misiju bile srećne. Svesno roditeljstvo nije jednosmeran već uzajaman i zajednički proces, dece i nas, koji se ne završava nikad i za koji nikad nije kasno. On traje koliko i naš život sa svim svojim izazovima i blagoslovima koje pruža. Verujte, i pored svih teškoća na koje nailazimo divno je upustiti se u svesno roditeljstvo i svesno postajanje najbolje verzije sebe jer jedino i samo tako možemo biti i svesna dobra mama i njihov najbolji učitelj. Divno je saznati da nije sramota ne znati sve i da ponekad ako priznamo i kažemo da je teško i nije mera ljubavi koju za njih osećemo. Ja sam lično prezahvalna ovim damama koje su mi proširile vidike i nadam se da sam vam bar malo uspela dočarati deo jučerašnje atmosfere koju od srca preporučujem svima.

Kako ste vi? Šta radite?

Pišite i slobodno pitajte na www.facebook.com/veseladomacica1111, čekam vas da širimo svesno roditeljstvo i postanemo najbolje verzije sebe. Biti svestan znači i svesno i s ljubavlju i kuvati 🙂 pa evo probajmo nešto novo…

Piletina u medu sa paprikom, bademima i palentom

Sastojci: 5 šnicli pilećih fileta, 4 zelene paprike, susam za posipanje po želji, 1,5 šolja palente, prstohvat soli, šaka badema, 2 kačike maslinovog ulja i 3 kašike meda.

  • Priprema palente: U ključalu vodu, dodati prstohvat (morske) soli i 1,5 šoljice palente. Smanjiti temperaturu i kuvati uz neprestano mešanje 3-4 min. Odložiti na tanjir da se prohladi.
  • Priprema piletine: Pileće filete iseckati na štapiće (ili kockice) da bi se brže ispržili. U tiganj dodati maslinovog ulja i na umerenoj temperaturi, 10-tak minuta pržiti začinjene filete (so, biber, po želji). Pojačati malo temperaturu, dodati iseckane paprike i pržiti još 5 min. Nakon toga, dodati 3 male kašike meda, isključiti vatru i pustiti da se med sjedinji sa ostatkom jela. Skloniti sa vatre. U drugom tiganju propržiti na kratko šaku badema (ili nekog drugog koštunjavog voća) i dodati u tiganj sa piletinom.
  • Na kraju, piletinu sa dodacima servirati zajedno na tanjiru sa palentom. Kao dodatak, može se propržiti malo susama i doda preko celog jela.

Ne zaboravite dodati šolju bezuslovne ljubavi prema sebi kako bi je kvalitetno i bezuslovno mogli širiti iz svoga srca, prvo svojoj dečici pa onda svuda.