Naslovna / Kolumne / Dragana Pavliček / Tehnike samopomoći
Piši, jer čim vidiš – dupliraš!
Tehnike samopomoći Piši, jer čim vidiš – dupliraš!

Tehnike samopomoći
Piši, jer čim vidiš – dupliraš!

Postoji to svojstvo našeg Uma da ako sve što mislimo prenesemo na papir, zapišemo – to postaje višestruko jače nego da smo samo razmišljali o tome.

Sada to neuronaučnici dokazuju tvrdeći da naš um radi određenim kružnim tokom. Mislimo, pa se to ispolji kroz emociju, pa onda naš mozak primeti to kako se osećamo, registrujući to i čulno i pokreće onda ponovo razmišljanje o tome što je registrovao. To bi bilo kao kad bi recimo mislili nešto tužno i onda počeli da plačemo, pa naš mozak snimi da plačemo i ponovo mislimo tužno i sve tako dok se lanac ne prekine nečim spolja ili pomeranjem pažnje.

Naša čula očitavaju spoljašnji svet i šalju signale mozgu o tome šta smo očitali, onda to što smo očitali ponovo razmatramo u našem umu i tako dobijamo neku vrstu ponavljanja i pojačavanja očitanog. Znači, naša čula očitavaju i šalju signale šta su očitala a onda naš mozak taj očitani program pokreće analizirajući očitano, što znači da mislimo o tome.

Ako čitamo knjigu, očima očitavamo slova i znakove i onda ih naše oči prenose mozgu, a mi povezujemo stvari, primamo te impulse i prepoznajemo ih kao određenu priču koja je napisana u knjizi. Tada kažemo da smo pročitali knjigu i da nas je ona ili oduševila ili razočarala, ali nas je svakako uvukla i uključila da mi emotivno iskusimo prenos tih signala koje su naše oči očitale.

Piši 1

Ako razumemo da se koncentrisanjem pisanja naših želja i potreba na papir služimo čulima i da naše oči to što piše ponovo vraćaju kao signal mozgu koji to dvostruko razmatra, onda shvatate da se pojačava sama koncentrisanost što podrazumeva da ima veću snagu, jači efekat i pokreće fizičku potvrdu manifestovanu na papiru. Emocija se pojačava, imamo sposobnost da videvši šta pišemo poboljšamo samu srž napisanog, korigujemo i popravimo, damo više smisla i damo bolje mogućnosti.