Naslovna / Kolumne / Jelena Stefanović / Magija i više od toga
Kako svesno biti nesvestan?
Magija i više od toga Kako svesno biti nesvestan?

Magija i više od toga
Kako svesno biti nesvestan?

Sve češće dobijam pitanja i molbe da pričam o zavisnosti. I ja to zaista rado činim, jer ako bar jednu osobu mogu da navedem na razmišljanje i pokrenem na promenu drugačijim pristupom, onda neki moji davnašnji “izleti” imaju smisla.

Kada pričamo o zavisnosti, sve se zapravo svodi na to da se isti problem ispoljava u više različitih oblika. Na žalost, načini na koje se prilazi toj temi samo produžavaju agoniju i lutanje po začaranom krugu. Otuda su antidepresivi ili razne supstance za “dizanje raspoloženja” postale normalna pojava u društvu, analgetici su dobili širu primenu od namene, pušenje je odavno postalo opšte prihvaćena rekreacija, alkohol preliv većine društvenih okupljanja i tako dalje, i tako bliže… O “težim drogama” da i ne govorimo. Jer, o tome se inače i ne govori, a sve o čemu se ne priča, ne može se ni promeniti. Jednostavno je tako.

Nisam doktor, mada imam medicinsko obrazovanje. Ono u ovom slučaju nije ni važno, jer kada pričam o ovoj temi, oslanjam se zapravo na lično iskustvo, na drugačiju i nekim ljudima vrlo neobičnu perspektivu, zato što sve vreme pričam o “zaključanoj” svesnosti i kreativnosti, parazitskim misaonim oblicima, nevidljivim dejstvima na ovisnika i podsvesnim obrascima koji drže doslovno SVAKI zavisnički oblik ponašanja. Dakle, ne pričam o bolesnicima i bolesti. O čemu onda govorim?

svesno biti nesvestan 1

Govorim o tome da iza svakog oblika zavisnosti stoji POTREBA ZA POVEZIVANJEM. U zavisnosti od toga koja osećanja generiše ta potreba kod čoveka, osoba će posegnuti za analgeticima, opiodima (da doslovno ubije bol), lekovima za smirenje (jer će joj biti dosta nadražaja iz okoline sa kojima ne zna šta će) ili će možda poželeti da to transformiše u “bolje raspoloženje”, ushićenost, euforiju i slično.