kolumna

Jednom osvojena, nije zauvek osvojena
ČUDAN SPLET OKOLNOSTI

„Znaš, kada sam ga upoznala on je bio totalno drugačiji. Kako bre, drugačiji? Nežan, pažljiv. Sada samo ide i reži okolo, skakuće oko mene i nekog đavola traži kavgu“

U kom trenutku ljubav promeni oblik i postane čudan splet okolnosti? U početku jedno drugom tepamo sa maco, kuco, pile… i kako te životinje vremenom porastu? Kada se i kako menjamo i kada ljubav počne da se podrazumeva? Stalno pričam da ljubav traži ulaganje, zajedničke uspomene, trenutke, posvećenost, i to prosto „dobro jutro“ uz osmeh.
Nekako jednom osvojena, nije zauvek osvojena tvrđava. Tako je isto i sa ženom. A bogami i sa muškarcem. Što reče jedan jednom – gde nestanu halteri i sav onaj čipkasti veš u braku? To što vam je taj neko tu blizu, ne znači da je tu zdravo za gotovo. Sreća se kao i ljubav gradi… svaki dan pomalo.

Kad jedan suviše odmakne od onog drugog, treba mu pomoći da se ne udavi sam. Ali ne možeš ni da plivaš ceo život za nekog i još mu usput pričaš kako je kopno eno baš tamo, ako ga on ne vidi. Meni je nekako život skroz i savršeno jasan. I ne kapiram to, on se promenio. Ko se bre promenio? Svi smo to što jesmo, ali nas životne okolnosti/zaljubljenost/prilike zapravo prikažu u punom svetlu.

Ako je neko prevarant, što bi rekla jedna baba, taj će varati kad god mu se ukaže prilika. Ako je neko lažov, lagaće jer mu je to stil života. Ako je neko švaler, taj se toga odreći neće. Nemojmo da se lažemo. Možda može kratkotrajno da se primiri, ali prava priroda će iz njega progovoriti kad tad.
To što smo zaljubljeni, nekada nas sprečava da stvari i osobe sagledamo u punoj veličini. Tako da nam niko nije kriv. Ljudima šansu dajemo jer volimo. I to je sasvim u redu. Svi smo to što jesmo. Životne okolnosti samo prikažu koliko smo sposobni da se adaptiramo i iskuliramo ili jednostavno na kojoj tački ključanja ćemo da poludimo. Neko ima više, neko manje snage. I ne treba tu osuđivati.

Čovek uvek treba da se menja na bolje. I ne treba se plašiti promena. Ljudi treba da napreduju, da se usavršavaju i menjaju životne okolnosti u meri u kojoj im to njihov intimni osećaj ukazuje. Ono što ne počne dobro, teško da će se transfmorisati u ono što priželjkujemo. Kada osetite u stomaku da je neko dobar ili loš po vas, to je osećaj koji treba slediti. Taj ne vara.

Tekst: Ivana Đorđević