Naslovna / Kolumne / Vesela Domaćica
Da li je proleće za sve krivo
Vesela Domaćica Da li je proleće za sve krivo

Vesela Domaćica
Da li je proleće za sve krivo

Dobar dan
Da vam šapnem 🙂

Koliko puta vam se  u toku ove nedelje desilo da ste u komunikaciji sa drugima, na obično pitanje:

– Kako si? Šta radiš? – čuli odgovor: – Ma, evo ništa. Skroz sam bezveze. Ubi me ovo vreme. Prava prolećna depresija. Nemam snage. Nemili mi se ništa!

Ili:

– Eeee, da ja ne živim u ovoj zemlji, mogao bih „to i to“,  ili: – Ma, ja uopšte nemam vremena da se bavim sobom (a znate da vam među prvim sviđanjima vaše objave stiže njegov lajk).

Pokušajte da se setite koliko puta je to bilo i što je još važnije obratite pažnju da li vi to radite. Veoma je važno!

Svi mi, manje ili više, dođemo u životnu situaciju kada nečim nismo zadovoljni. To mogu biti finansije, posao, karijera, odnosi, prijatelji, sopstvena energija, porodica, roditelji… I to je zaista ok. Zaista je ok to primetiti. Konstatovati da je to tako. Nisam zadovoljna – sa tim i tim, i tačka. Međutim šta „nije ok“ ili još bolje rečeno – šta vas udaljava od trenutnog željenog zadovoljstva je ne primetiti ili ignorisati one osećaje u telu i emocije koje vas dozivaju. Recimo, ljuti ste, mrzovoljni, tužni, malaksali, bezvoljni, sa manjkom samopouzdanja, motivacije. Osećate se umorno i slabo i onda umesto da sebi postavite pitanja: „Zašto je to tako? Zašto se osećam tako?“, koja često umeju i da zabole, vi vrlo lepo sebi objasnite da je počelo proleće, ili već šta. A činjenica je da posle proleća dolazi leto i sunce više ne greje prijatno. Ono tada „peče“ – i opet nešto zbog toga nećete moći. Na jesen naravno pada kiša, a zimi sneg. I dok pocepate par stranica sa kućnog kalendara, stiglo je proleće opet. A vi? Da li se u međuvremenu osećate bolje?

Ja se kod ovakvih tema uvek setim priče jedne moje Vesele, koja je znala da se po povratku sa odmora žali kako je i tamo bila puno sama.

– On! On samo ode da pliva! Ode i ne zna da se vrati!

Kada se dobro ismejemo jer to tako buntovno i simpatično ispriča, upitamo je:

– Pa, zašto i ti ne odeš sa njim?

Ona kao iz topa odgovara:

– Pa, on je kriv. Nikad me nije naučio da plivam!

I eto… On je kriv! Država je nestabilna, roditelji me nisu podržali i razumeli. A šta se u međuvremenu dešava sa nama? Zašto nam se to nešto nije ostvarilo? Zašto nam to nije uspelo?

Ne kažem da nekada nije moguće da razloga bude i „spolja“, i da oni baš nikad ne utiču, i da mogu makar malo da uspore. Kažem samo da je veoma bitno otkriti pravi uzrok zašto je to tako. Važno je doći do odgovora da li prihvatate samoodgovornost da pustite svetlo u tamne hodnike svoje duše. Ova VEŽBA može mnogo da vam pomogne. Meni je pomogla!

Uzmite vremena za sebe i iskreno navedite šta ste to želeli da ostvarite, a niste. Napišite konkretne razloge zašto nije došlo do željene realizacije. Kada napišete, pogledajte da li su u tim razlozima zastupljena okrivljavanja drugih ili lični izgovori i opravdanja, u vidu nedostatka vremena, broja godina ili jednostavno nebitnosti realizacije. Ovu vežbu ne radite da biste dodatno otišli u okrivljavanje sebe, već da vidite kolika je vaša SAMOODGOVORNOST u sopstvenom životu. Vežbajte tako što zapažate koliko puta u toku jedne nedelje kažete nešto loše o drugima, žalite se na nešto ili nekog, ili čantrate i gunđate. Opažajte kakve misli i osećanja vam se tada javljaju i zapisujte. Važno je. Važno je jer ćete na taj način doći do spoznaje kolika je vaša samoodgovornost i koji podsvesni mehanizmi vas sprečavaju da ostvarite željeno. Ovo je veoma bitno jer jedino kada ih otkrijemo i osvestimo možemo i da ih promenimo.

Vežbajte i pišite… čekam vas na starom mestu www.facebook.com/veseladomacica1111 u kome postoji jedan specijalan kutak www.facebook.com/groups/281895349347513 gde ste od srca dobrodošli 🙂

I da… ne zaboravite da uživate u proleću koje je za mene najlepše godišnje doba.

Od vas zavisi u šta ćete gledati. Da li ćete guglati simtome prolećne depresije ili gledati u prelepi trešnjin cvet. Odluka je na vama!

S’ ljubavlju… samo vama…

Tekst: Milena Đurić Marović, MFP coach
Praktičar Kvantne Transformacije
Holistički coach LENS
Kundalini Reiki Majstor Učitelj