Naslovna / Kolumne / Dragana Pavliček / Tehnike samopomoći
Sve traži vašu pažnju!
Tehnike samopomoći Sve traži vašu pažnju!

Tehnike samopomoći
Sve traži vašu pažnju!

Zaista je dobro znati par osnovnih stvari vezanih za korišćenje energije.

Jeste li primetili koliko mala deca traže vašu pažnju. Ako ih ne posmatrate pažljivo ona će stati ispred vas da vam skrenu pažnju. Ako ne obraćate pažnju deca će pokušati na sve načine da je privuku. Nekad plačom a nekad igrom, pričom ili nekom aktivnošću. Takođe svi mediji žele da vam privuku pažnju, svako ko se nečim bavi želi pažnju. U Americi, reče mi prijatelj , ljudi svašta rade da bi na minut bili u centru pažnje. Sve oko vas zove da obratite pažnju!

Aj,aj! Zašto sve vapi za pažnjom?

Zato što pažnjom izlivamo i oblikujemo energiju, pokrećemo akciju, uvećavamo,  to jest, dajemo nečemu da živi.Da! Pravilno rečeno – dajemo život onome na šta se koncentrišemo i usmeravamo našu pažnju. 

Davno je jedan trgovac shvatio da kad je roba ljudima pred očima i kad mogu dobro da je pogledaju – onda se ona i prodaje. Zato je prvi robu izbacio ispred tezge a danas sve radnje imaju izloge i sva roba može  pažljivo da se pogleda, opipa i bude dostupna svim našim čulima.

Isto tako primetila sam da je ljudski um sklon tome da sve sto jako želi i sve što jako ne želi – bira za svoju pažnju. Te dve krajnosti često navode ljude da tome daju veliku važnost i usmeravaju ka tome energiju i na taj način hrane ono što žele ili – ono što ne žele. A što to biva veće, to postaje jače i osoba često ne zna kako da izađe iz tog energetskog zamaha. Ta energija drži pažnju i ne dopušta da se iz nje lako izađe jer sve što želite, prirodno dobija još energije! Još života!

Hajde da sad razmislimo…

samopomoć 1

Šta znači pažnja i na koji način mi svojom pažnjom postajemo učesnik u nekoj priči to jest oblikovanju životnog iskustva?

Evo jednog primera gde možemo pokazati kako bismo opisali pažnju. Recimo da zamislite crevo za vodu sa kojim se zaliva bašta. Ako to crevo usmerimo na neku biljku, mi njoj dajemo vodu neophodnu za život i ta biljka buja, raste i napreduje, cveta i rađa plodove. Ako pomerimo crevo ka drugoj biljci, onda zalivamo tu drugu biljku.