Naslovna / Dobre priče / Jovana Milošević
Život je dovoljno dug za sve što želimo
Jovana Milošević Život je dovoljno dug za sve što želimo

Jovana Milošević
Život je dovoljno dug za sve što želimo

Jovana je mlada neobična Beograđanka. Dama sjajnog glasa koja često peva džez (ali i druge žanrove, latino, evergrin i sl.) i svira klavir istovremeno. Završila je dva fakulteta, Filološki i Muzičku akademiju. Odnedavno je i master za džez pevanje.

JOVANA MILOŠEVIĆ je, pored toga što živi muziku, obojila svoj život svim onim što smatramo odličnim da bismo bili mentalno stabilni, emotivno ispunjeni, fizički zdravi. Svoji.

Nije odmah izabrala muziku. Njen prvi izbor bio je španski jezik i književnost.

– Jezici su mi dobro išli, a špansku kulturu, muziku i književnost sam posebno cenila. Dobila sam baš široko obrazovanje, ali nisam se tamo osećala kao „kod kuće”.

Jovana Milošević 1

Njena majka, slikarka, provodila je leta na moru u Crikvenici. Jovana i tata su bili s njom. Kada je imala tri i po godine, seća se, jedan klavijaturista je svirao u baru na rivi:

– Hipnotisano sam gledala i plesala, a onda je okrenuo mikrofon ka meni i ja sam zapevala. Dolazila sam skoro svake večeri, bila sam atrakcija. Mislim da sam tog trenutka izabrala svoju buduću profesiju.

Tako je krenula od muzičkog zabavišta, preko muzičke škole u Mladenovcu, gde je učila da svira klavir.

– Obožavala sam to, a onda je pubertet doneo veliku nezainteresovanost za sve. Idući linijom manjeg otpora, upisala sam gimnaziju i prekinula muzičko obrazovanje, priča Jovana.

Ispostaviće se, samo na par godina. Na trećoj godini fakulteta poželela je da se muzici vrati. Ponovo upisala muzičku školu, ovog puta solo pevanje. Profesori su joj rekli da treba da nastavi da školuje glas i uputili na odsek za džez u srednjoj muzičkoj školi „Stanković“:

– Nisam puno znala o džezu, ali sam krenula da se interesujem i zaljubila se u tu vrstu muzike. U međuvremenu sam upoznala i fantastični bend „Maraqya“ koji je tražio prateće vokale i krenula da pevam i nastupam sa njima po beogradskim klubovima. U tom bendu sam bila oko šest godina i to je jedan od mojih najsrećnijih perioda.

Jovana je diplomirala na Filološkom fakultetu, ali je u struci radila samo dve godine, predavala španski i engleski:

– Bio je to interesantan period, kreativan, radila sam najviše sa decom. Ali taj posao iziskuje dosta energije, a kada sam upisala Muzičku akademiju, nisam više imala vremena i za časove i prepustila sam se samo muzici.