Mia Medaković-Topalović
SITNA OSVEŽENJA ŽIVOT ČINE MAGIČNIM

Anima Mundi ili Mia Medaković-Topalović. Dva imena za jednu ženu. I jedno i drugo ona sasvim lepo uklapa u život koji živi i posao koji je za nju zadovoljstvo, pa ga tako i naziva. Strast prema čoveku i strast prema lepoti bili su joj i glavna inspiracija za pokretanje e-magazina RYL/Refresh your life

Deluje kao zadovoljna žena, što je verovatno uspela dobrim delom da postigne time što radi ono što voli. Kaže da je u sebi pronašla više interesovanja koja moraju da budu zadovoljena kako bi ispravno funkcionisala i bila svoja i celovita.
– Završila sam Pravni fakultet u Novom Sadu, položila pravosudni ispit, nostrifikovala diplomu na Pravnom fakultetu u Firenci, bila stipendista italijanske vlade. Pravo mi daje okvir i formu koju volim, istančan odnos prema pravičnosti, dok mi novinarstvo pruža onaj deo gde se moja kreativna ličnost razbuktava i živi.
Šarm novinarskog posla je otkrila na City radiju u Subotici, gde je sedam godina vodila i realizovala emisiju iz kulture „Scena“, spajajući reč i muziku. Danas spaja reč i fotografiju kroz elektronski magazin RYL/Refresh your life, koji živi svoj virtuelni vodolijski život, kako kaže, od 5. februara 2015. godine.
– Tako je moj dan podeljen na 8 sati pravnice i 8 sati umetnice, dodaje.

Anima Mundi. A o tome kako je nastala Anima Mundi, osoba sa imenom duše ali i glavna urednica i vlasnica online časopisa Refresh your life, naša sagovornica kaže:
– Dok sam živela na relaciji Frankfurt – Firenca – Subotica, nastala je i Anima Mundi. Jednog fjorentinskog jutra, dok je svet možda još spavao, moja prijateljica Silvana Paonessa otvarala mi je FB nalog i pitala: “Kako želiš da se zoveš?“ Odgovorila sam samo: „Anima Mundi“ (Duša Sveta).
Tako je Anima “rasla” kroz pozitivan stav i odnos prema životu. A onda se postepeno, najpre samo u mislima, pojavljivao i online magazin, kojem su prethodili workshop-ovi u Subotici, organizovani kako bi se pokrenule žene da se posvete sebi, da lako rešavaju probleme koji ih tište, da bi bile svoje… Tehnički je izdavanje online magazina bio samo još jedan korak u čiju realizaciju se uključio i veliki prijatelj naše sagovornice, Boris Cupać, čija je svesrdna pomoć ideju “gurnula” u ostvarenje.

01_Anima_Mundi
Žene su spremnije na promene, kaže Mia

Svet se okupi zbog magazina. S obzirom na to da je sve radila sama – raspoloženje naše sagovornice je variralo, po njenim rečima – od sjaja do očaja. Ali, njena kreativna Anima je dobila svoj radni prostor i magazin je oživeo.
– RYL je, inače, namenjen svima koji su na putu ličnog rasta i razvoja. To je pozitivizam koji vodi ka buđenju, razvoju i ličnom zadovoljstvu. Za magazin pišu psiholozi, motivacioni treneri, life coach-evi, specijalisti za ishranu, modu, telo, sa ciljem da inspirišu čitaoca i podstaknu ga na pozitivnu promenu i siguran korak i iskorak u životu.
Magazin je prevashodno ženski, jer su žene spremnije za promene, kaže Anima, ali su teme unisex, pa dovoljno otvoren i osvešćen muškarac lako prepoznaje i štivo koje će njemu biti blisko.
– Volim da kažem da se svet okupi kako bi se magazin napisao i sastavio. Saradnike pronalazim širom sveta i Balkana – oko 15 autora učestvuje u kreiranju broja. Mislim da smo mi jedini koji svakog meseca, na više stranih jezika, obrađujemo jednu aktuelnu temu po broju iz domena ličnog razvoja.

Pages: 1 2