Kad roman napiše izmišljeni lik iz TV serije TALAS VRELINE Ričard Kasl

Kad roman napiše izmišljeni lik iz TV serije
TALAS VRELINE
Ričard Kasl

kasl Da li ste možda gledali i još uvek gledate američku seriju „Kasl“ na TV Foksu, ili ste makar čuli za nju? Ukratko, mnogi je doživljavaju kao jednu od najboljih serija o policajcima i njihovim akcijama, kao beskrajno šarmantnu i duhovitu priču koja je, činjenica, jedna od najpopularnijih u svetu još od prve sezone 2009. godine

Za uspeh serije su najzaslužniji harizmatična policajka Kejt Beket, koju igra Stana Katić i neodoljivo šarmatni pisac Ričard Kasl, kojeg glumi Nejtan Filion. U knjižarama su se pojavile, zaista, i tri knjige čiji je autor baš – Ričard Kasl! Pored ove, to su „Vrelina raste“ i „Gola vrelina“. I sad, o čemu je reč, da li je izmišljeni ili stvarni lik, opisan u filmu? Svoju Kasl – avanturu proširila sam sa TV ekrana na stranice njegove prve knjige „Talas vreline“. Što preporučujem i vama, kao opuštajuću i zabavnu aktivnost posle napetosti i stresa.
Dakle, ko je autor knjige? Ako ste pažljivo pratili serijal, Kasl je pisac koji prati rad zaposlenih u jednoj policijskoj stanici u Njujorku, da bi tamo, radeći sa policijskom ekipom u stanici i posebno na terenu, našao inspiraciju i iskustvo za svoje nove knjige. I jednu od njih, baš „Talas vrućine“ i promoviše u seriji. Dakle, knjiga koju samo vidimo u ovom TV serijalu zaista postoji danas. S tim što serija nije snimljena po njoj, već je ona proizvod serije. I način da, kao iz magične kutije, ono što nismo videli već o tome samo pratili dešavanja u seriji, upoznamo.
I to je recept za odličnu zabavu: posle gledanja serije – pročitati knjigu. Jer, Kasl je i dalje lik iz serije. Kao i na ekranu oni se upoznaju, sarađuju, prolaze kroz niz opasnih, komičnih, zanimljivih situacija, on piše i zatim objavljuje knjigu. A u knjizi?
Ono što je u seriji samo naznačeno. Da je Kasl, svojom maštom, talentom i holivudskim koloritom policajku Beket zamislio kao policajku Niki Hit, dao joj za krimi roman atraktivne osobine. Pa, i sam sebe od simpatičnog pisca pretvorio u Džejmisona Ruka, novinara i pisca znatno slobodnijeg i umišljenijeg stava, raskalašnijeg načina života i uzbudljivije karijere. A kad neko, kao recimo što sam ja, zna kako Beket i Kasl u seriji „izgledaju“, kako se ponašaju, razvijaju svoj odnos, što je često suprotno od onoga što se nalazi u knjizi, sadržaj biva i simpatično smešan. Ma ovaj Kasl se odmah zamaštao da će da smuva Beket i to stavio u knjigu! A u „realnosti“, tj. u seriji, to se dešava par sezona kasnije. Smeh izaziva i fizički opis glavnih likova u knjizi, jer, zaista, u seriji su drugačiji, manje bombastični, manje avanturisti. I Kasl, koji živi urednijim životom u seriji, u knjizi je potpuno avanturistički tip. O, dragi Ričard, kako bi voleo da bude manje savršen a više nestašan! I kako simpatično policijske akcije, ne toliko aktraktivne, rečima pretvara u čudesne i dostojne najvećih svetskih tajnih i špijunskih akcija.

Opisi vrelog seksa ni nalik onom u seriji, detaljni opisi njenih ali i njegovih fenomenalnih i vrhunski spretnih pokreta u napetim situacijama sa osumnjičenima, tako suprotni ekranizovanoj formi, prikaz njega kao pomalo drskog šmekera u odnosu na Kasla u seriji koji je šarmantni, vaspitani dobrica iz visokog društva… beskrajno zabavno!
Knjiga koja oslobađa, puna zaista slikovitih i detaljnih opisa, knjiga koja se i čita i gleda u isto vreme, prepliće sa onim što jeste bilo prikazano na TV kanalima ali i sa onim što se razlikuje, knjiga koja popularnom serijalu „Kasl“ daje novu, širu dimenziju i dublje nas uvlači u njenu priču. Odavno nisam čitala, a sa mnom dele mišljenje i mnogi drugi, ovako dobro napisan avanturistički i krimi roman, bogat detaljima koji su me uveli, ne kao posmatrača već učesnika akcija, ovako zabavan bestseler koji zaista relaksira i uveseljava sve one koji će mu pokloniti vikend i slobodna zimska popodneva.
Knjiga koja je prvo bila promovisana u seriji „Kasl“ a zatim i napisana i kao takva, sada je dostupna i nama. A koju je napisao, kao što i piše na koricama, glavni lik iz serije. Uzbudljivo i pre nego što otvorite korice, zamislite šta vas tek između njih čeka. Pravo antistres čitanje.

Preporučila: Željka Zebić
Antistres misao