Naslovna / Bonus za dušu / Kad roman napiše izmišljeni lik iz TV serije
TALAS VRELINE
Ričard Kasl
Kad roman napiše izmišljeni lik iz TV serije TALAS VRELINE Ričard Kasl

Kad roman napiše izmišljeni lik iz TV serije
TALAS VRELINE
Ričard Kasl

kasl Da li ste možda gledali i još uvek gledate američku seriju „Kasl“ na TV Foksu, ili ste makar čuli za nju? Ukratko, mnogi je doživljavaju kao jednu od najboljih serija o policajcima i njihovim akcijama, kao beskrajno šarmantnu i duhovitu priču koja je, činjenica, jedna od najpopularnijih u svetu još od prve sezone 2009. godine

Za uspeh serije su najzaslužniji harizmatična policajka Kejt Beket, koju igra Stana Katić i neodoljivo šarmatni pisac Ričard Kasl, kojeg glumi Nejtan Filion. U knjižarama su se pojavile, zaista, i tri knjige čiji je autor baš – Ričard Kasl! Pored ove, to su „Vrelina raste“ i „Gola vrelina“. I sad, o čemu je reč, da li je izmišljeni ili stvarni lik, opisan u filmu? Svoju Kasl – avanturu proširila sam sa TV ekrana na stranice njegove prve knjige „Talas vreline“. Što preporučujem i vama, kao opuštajuću i zabavnu aktivnost posle napetosti i stresa.
Dakle, ko je autor knjige? Ako ste pažljivo pratili serijal, Kasl je pisac koji prati rad zaposlenih u jednoj policijskoj stanici u Njujorku, da bi tamo, radeći sa policijskom ekipom u stanici i posebno na terenu, našao inspiraciju i iskustvo za svoje nove knjige. I jednu od njih, baš „Talas vrućine“ i promoviše u seriji. Dakle, knjiga koju samo vidimo u ovom TV serijalu zaista postoji danas. S tim što serija nije snimljena po njoj, već je ona proizvod serije. I način da, kao iz magične kutije, ono što nismo videli već o tome samo pratili dešavanja u seriji, upoznamo.
I to je recept za odličnu zabavu: posle gledanja serije – pročitati knjigu. Jer, Kasl je i dalje lik iz serije. Kao i na ekranu oni se upoznaju, sarađuju, prolaze kroz niz opasnih, komičnih, zanimljivih situacija, on piše i zatim objavljuje knjigu. A u knjizi?
Ono što je u seriji samo naznačeno. Da je Kasl, svojom maštom, talentom i holivudskim koloritom policajku Beket zamislio kao policajku Niki Hit, dao joj za krimi roman atraktivne osobine. Pa, i sam sebe od simpatičnog pisca pretvorio u Džejmisona Ruka, novinara i pisca znatno slobodnijeg i umišljenijeg stava, raskalašnijeg načina života i uzbudljivije karijere. A kad neko, kao recimo što sam ja, zna kako Beket i Kasl u seriji „izgledaju“, kako se ponašaju, razvijaju svoj odnos, što je često suprotno od onoga što se nalazi u knjizi, sadržaj biva i simpatično smešan. Ma ovaj Kasl se odmah zamaštao da će da smuva Beket i to stavio u knjigu! A u „realnosti“, tj. u seriji, to se dešava par sezona kasnije. Smeh izaziva i fizički opis glavnih likova u knjizi, jer, zaista, u seriji su drugačiji, manje bombastični, manje avanturisti. I Kasl, koji živi urednijim životom u seriji, u knjizi je potpuno avanturistički tip. O, dragi Ričard, kako bi voleo da bude manje savršen a više nestašan! I kako simpatično policijske akcije, ne toliko aktraktivne, rečima pretvara u čudesne i dostojne najvećih svetskih tajnih i špijunskih akcija.

Opisi vrelog seksa ni nalik onom u seriji, detaljni opisi njenih ali i njegovih fenomenalnih i vrhunski spretnih pokreta u napetim situacijama sa osumnjičenima, tako suprotni ekranizovanoj formi, prikaz njega kao pomalo drskog šmekera u odnosu na Kasla u seriji koji je šarmantni, vaspitani dobrica iz visokog društva… beskrajno zabavno!
Knjiga koja oslobađa, puna zaista slikovitih i detaljnih opisa, knjiga koja se i čita i gleda u isto vreme, prepliće sa onim što jeste bilo prikazano na TV kanalima ali i sa onim što se razlikuje, knjiga koja popularnom serijalu „Kasl“ daje novu, širu dimenziju i dublje nas uvlači u njenu priču. Odavno nisam čitala, a sa mnom dele mišljenje i mnogi drugi, ovako dobro napisan avanturistički i krimi roman, bogat detaljima koji su me uveli, ne kao posmatrača već učesnika akcija, ovako zabavan bestseler koji zaista relaksira i uveseljava sve one koji će mu pokloniti vikend i slobodna zimska popodneva.
Knjiga koja je prvo bila promovisana u seriji „Kasl“ a zatim i napisana i kao takva, sada je dostupna i nama. A koju je napisao, kao što i piše na koricama, glavni lik iz serije. Uzbudljivo i pre nego što otvorite korice, zamislite šta vas tek između njih čeka. Pravo antistres čitanje.

Preporučila: Željka Zebić