Naslovna / Putovanja / Lepa mesta / Najlepša antistres mesta na svetu
LJUBIČASTA POLJA PROVANSE
Najlepša antistres mesta na svetu LJUBIČASTA POLJA PROVANSE

Najlepša antistres mesta na svetu
LJUBIČASTA POLJA PROVANSE

Neverovatan pejzaž i atmosfera čine polja lavande u francuskoj pokrajini Provansa mestom koje ostavlja bez daha. Ovo plavo zlato se koristi već dugo vremena za pravljenje sapuna i kozmetike ali je zastupljeno i u provansalskoj kuhinji

Provansa se proteže od primorskih Alpa na istoku do doline Rone na zapadu, da bi se na jednom potezu “otvorila” prema plavetnilu Sredozemlja. Takozvani Put lavande prostire se od Luberona do Alpa i obuhvata prelepe gradove ovoga dela Francuske.
Lavanda cveta od juna do avgusta i tada su prizori koji se mogu videti u Provansi kao sa Van Gogovih slika.
lavanda
Notre-Dame de Senankue (Notre-Dame de Sénanque) se nalazi blizu mesta Gord (Gordes), jednog od najlepših u Provansi. U manastiru iz 12. veka, poznatom po domaćim proizvodima – medu, likeru, ulju od lavande, žive monasi, a lepota arhitekture i ljubičaste doline koja ga okružuje je zapanjujuća.
lavanda_provansa
S obzirom na svoju važnost u ovom delu sveta, mirisna ljubičasta biljka je zasluženo dobila i svoj muzej. Naime, kako bi se turisti upoznali sa pravom lavandom iz Provanse, poznatom kao najfinija vrsta, porodica Lincel je 1992. godine osnovala Muzej lavande. Muzej je otvoren od februara do decembra.
3muzej
Ove nestvarne prizore podelili smo sa vama jer samo pogled na ljubičasta polja izazivaju osećaj opuštanja i mira. Tu vizuelnu moć niko ne može da stvori bolje od prirode.