most

Analiza sna
PRELAZAK PREKO MOSTA

Nemanja, 43 godine, zaposlen je u firmi koja, po njegovom mišljenju, posluje ispod svojih mogućnosti što kod njega već duže vreme stvara nezadovoljstvo, pogotovo zbog niskih primanja. Pre izvesnog  vremena je počeo da razmišlja o promeni posla i upravo se nalazi u pregovorima da pređe u drugu firmu koja mu se čini mnogo uspešnijom. U to vreme, sanja sledeći san

Primer: Nalazim se na klimavom mostu, iznad reke koja je živopisna i bistra ali deluje nekako nabujalo, opasno i puna je brzaka. Na obali sa koje sam stupio na most nalazi se velika zgrada koja veoma podseća na firmu u kojoj, u stvarnosti, još uvek radim. U trenutku kada dođem  na sredinu mosta, on počinje da se trese i ja, veoma uplašen, žurim da što pre pređem na drugu obalu. Međutim, tamo nailazim na čudne građevine, kao u zemlji Liliputanaca. Sve je minijaturno i ja se pitam kako ću uopšte tu moći da boravim. Budim se zabrinut.

Komentar: Poznavanje vaše trenutne životne situacije upućuje na objašnjenje da prelazak preko mosta simbolizuje vaš eventualni prelazak na novo radno mesto. Tu situaciju, što je i očekivano, doživljavate kao veliki  životni izazov o čemu govori lepa, zelena i bistra reka ali koja je nabujala, puna brzaka, dakle, krije u sebi opasnosti koje postaju sve izvesnije jer most u jednom trenutku, počinje da se trese što još više naglašava neizvesnost koja u realnom životu postoji. Najzad, prešavši na drugu stranu, tj. u drugu firmu, zatičete male, neadekvatne građevine u koje se ne može ni ući a kamoli da se tamo živi i radi. Nesvesni deo vaše psihe, koji ima mnogo bolji uvid od svesnog, ograničenog dela, percipirao je da novo radno mesto, u realnosti, ni blizu nije tako perspektivno kako se to  na svesnom nivou čini. Naprotiv, objekti su mali i neugledni nasuprot zgradi u kojoj vi još uvek u realnosti radite i koju ste napustili krenuvši preko mosta. Ta zgrada je mnogo veća i lepša, ”normalnog” izgleda u odnosu na zgrade u kojima biste radili ako biste promenili posao. Dakle, san poručuje da morate biti oprezni pri donošenju ove odluke a najbolje je da pratite naredne snove jer se na osnovu samo jednog sna ne može sa sigurnošću potvrditi njegovo značenje.

Ukoliko ste zainteresovani da se vaš san analizira kliknite za više informacija na Ključ za razumevanje poruka

Tekst: dr Mirjana Đurđević