proleće

8 načina da i vi procvetate u proleće
Dobrodošli u proleće, vi, novi, drugačiji

Možda volite zimu. A možda jedva čekate toplije mesece. Kako god, ma šta mi voleli, u vazduhu se sve više oseća miris proleća. Još koja nedelja zime, i ono nam stiže. Zato bi bilo dobro da se za njega pripremimo.

Jer, svaka promena pa i ona po našem ukusu, može nam napraviti probleme. Iako duži dani i više sunca svima prijaju, prvih dana nije neobično da osećamo umor, tugu, da nas boli glava, imamo manje energije. Promene u prirodi menjaju i nas. Kako da iz njih izvučemo najviše?

1. POVEŽITE SE SA PRIRODOM: Da, znamo da radite i imate mnogo obaveza a malo slobodnog vremena. I tada vam je potreban odmor, vreme da ne radite ništa. Kako bi bilo da uložite još malo snage i dozvolite sebi lenjost van životnog i radnog prostora? Bez obzira na spoljnu temperaturu, pokušajte da odvojite vreme za šetnju, što duže to bolje, ali ako nemate vremena bar pola sata, ili dva puta po 15 minuta. Tokom šetnje, svaki put kada pomislite na probleme i svakodnevicu prekinite sebe. Recite: „Stop! Moje misli usmeravam na livadu, drvo, nebo… primećujem da se priroda budi, menjaju se boje, vidim ovo, vidim ono…“ Zagledajte se bar na minut u nebesko prostranstvo. Usmerite pažnju na disanje, trudite se da bude što dublje, radite to sporo, izdišite duplo sporije.

Sve ovo vam razbistri misli, osvežava, spaja sa prirodom, vraća energiju i umiruje.

2. VIŠESTRUKO ČIŠĆENJE: Dobro je očistiti potpuno prostorije u kojima radite i živite. Ali, ne samo na uobičajeni način. Odvojite vreme da biste sortirali stvari koje koristite ili mislite da koristite. Ako tome posvetite više vremena u cugu, ophrvaće vas premor, osetićete se emotivno iscrpljeno, nećete biti razumni i racionalni pri selektovanju stvari. Bacite sve što ne koristite više od dve godine. Sve! Pregledajte čarape, magazine koje čuvate, lekove, kreme i šminku, svu kozmetiku, hemikalije. Ono što je oštećeno, iscepano, istrošeno i čemu je i stekao rok trajanja bez razmišljanja – bacite. Garderobu za toplije dane obavezno pregledajte, probajte, operite i ako je moguće, osušite na sunčevoj svetlosti, da i ona upije energiju.

3. OBOJITE TANJIR: Pijace na proleće postaju rajsko izobilje. Umesto da čistite organizam tabletama, čudotvornim preparatima i hemijom, učinite po hranom. Ali, postepeno, da vam se ne bi desilo da vas početna glad, posle teže zimske ishrane, obeshrabri. Što više boja u tanjiru, to više snage. Činjenica je da su prvi plodovi prilično skupi, ali posle nedelju – dve, cene su razumnije. Crveno, kao paradajz i jagode čine čuda našem organizmu. Što manje konzervirane hrane, što više namirnica s pijace.

4. ZAVOLITE CVEĆE: Ako imate gde, gajite ga. Saksija, dve, tri su dovoljne za početak. U njima možete gajiti cveće ali i paradajz, rukolu, nanu. Da, cveće jeste obaveza, ali zaista ne oduzima mnogo vremena. Posmatrajte svoje sadnice, odmarajte u njihovoj blizini, zavolite ih. One će vam ubrzo uzvratiti ljubavlju. Kupite sebi buketić i njime ukrasite svoj dom.

Pages: 1 2